Sushi en windmolens: Friese filmmakers maken film over Japan

24 sep 2019 - 15:30

Sushi en windmolens, sojasaus en de Waterpoort: Friese filmmakers maken film over Japan.

Sushi en wynmûnes: Fryske filmmakkers meitsje film oer Japan

Om cultuur uit te wisselen, maken Friese filmmakers een portret van de Japanse cultuur na een bezoek aan dat land. Het is de eerste in een reeks films van Global Media Creators over andere culturen door de ogen van Friezen.

Regisseur André Bijma en cameraman Jorrit Meinsma zijn net terug van een bezoek van twee weken aan Japan. Dat was mogelijk door sponsoring vanuit Japan. Een afnemer van de film is er nog niet. Bijma: "We denken aan vertoning op festivals, in de bioscoop en op internet of op televisie." What's cooking in Japan is bedoeld voor vertoning aan liefhebbers hier en in Japan en gaat ook veel over de eetcultuur.

Fryske filmmakkers werom út Japan - Foto: Ronnie Porte

De film gaat ook over hoe er naar ons wordt gekeken. In Japan treffen ze herkenbare zaken. Ze filmen in themapark Huis ten Bosch windmolens, koeien en een replica van de Sneker Waterpoort. "Ik zag daar boten rondvaren met Joure en Makkum erop. Op een melkbus stond Toekomst. Dat is wel even mooi om te zien", zegt Meinsma. "Dan voel je je toch weer een beetje thuis."

De Snitser Wetterpoarte yn temapark Huis Ten Bosch yn Japan - Foto: Ronnie Porte

De reis was voor de jonge cameraman wel wat een cultuurshock, maar daardoor vallen je wel zaken op. "Toen we in ons hotel een biertje bestelden bij de roomservice, werd dat gebracht door een robot. Dat vond ik dan ook wel weer typisch."

In robot besoarget bier op de hotelkeamer - Foto: Ronnie Porte

De makers willen de kijkers laten zien dat er een eeuwenlange band bestaat tussen Japan en Nederland met uitwisseling van culturen. De Japanse taal heeft zelfs woorden met een Nederlandse achtergrond.

Volgens Bijma is het Japanse 'orugoru' voor 'speeldoos' afgeleid van het Nederlandse 'orgel'. "En 'luilak' is in het Japans 'dontaku', wat afgeleid is van het Nederlands 'zondag', oftewel onze 'luie dag'." Woorden die ook nog overeenkomen, zijn: arbeid (arubaito), dan (dansu), scalpel (mesu) en trap (torappu).

Een van de volgende projecten is What's cooking op Tuvalu, waarbij de Friezen een film zullen maken over het eiland in de Stille Zuidzee.

Verslaggever Ronnie Porte spreekt met Jorrit Meinsma en André Bijma

Trefwoorden: 
Japan filmmakers
(Advertentie)
(Advertentie)