LIVEBLOG: Volg hier het hoger beroep van de 'blokkeerfriezen'

24 sep 2019 - 15:13

Vijftien van de 34 zogenaamde 'blokkeerfriezen' staan vanaf dinsdag in hoger beroep terecht voor de blokkade van de A7 bij Aldehaske in november 2017. De Friezen kregen vorig jaar van de rechtbank in Leeuwarden taakstraffen opgelegd tussen de 80 en 240 uren. Verslaggever Auke Zeldenrust doet live vanuit het gerechtsgebouw verslag van de zaak.

15:15
Morgen verder

De zitting van vandaag is beëindigd. Morgen gaat de zitting verder. Dan zijn er tien verdachten. Vijf van hen komen niet opdagen. Morgenmiddag spreken de leden van Kick Out Zwarte Piet.

14:44

De vijfde en laatste verdachten van vandaag is een 30-jarige Leeuwarder. "Ik snap de straf eigenlijk niet, we hebben het met goede bedoelingen gedaan. Daarom ben ik in hoger beroep gedaan. We wilden voorkomen dat ze Dokkum bereikten. Dat was onze inzet."

14:01

Een 35-jarige inwoner van Koudum die als vierde verdachte moet voorkomen, ontkent dat hij een coördinerende rol heeft gehad. Wel geeft hij toe dat hij bij de blokkade is geweest. "En daar ben ik trots op." Het was niet de bedoeling verkeer te blokkeren, maar te vertragen, zodat de demonstranten te laat in Dokkum zouden aankomen. "Ik sta nog steeds achter de actie. We hebben veel rottigheid in Dokkum voorkomen."

13:40
Geweld in Dokkum

De verdachte zegt dat als de demonstratie was doorgegaan, het uit de hand zou zijn gelopen in Dokkum. "Veel geweld door de mensen in de bus. Kijk maar naar wat er in Gouda is gebeurd. Daar werden kinderen van de schouders van vaders en moeders afgetrokken." Hij zegt dat hij geen leidende rol heeft gehad bij de blokkade. Het Openbaar Ministerie denkt daar echter anders over.

13:27
De zaak gaat door naar de pauze

De zaak begint weer, met een 23-jarige verdachte. "Ik weet wel dat ik iets verkeerds heb gedaan, maar ik vind de straf te hoog. Ik heb nooit de bedoeling gehad om de bussen stil te zetten. Wij wilden de bussen vertragen om te voorkomen dat ze een kinderfeest zouden verstoren. Dat is gelukt. Ik denk dat het anders in Dokkum niet goed was gegaan. We hebben erger voorkomen."

De verdachte zegt dat hij zijn verhaal niet goed kan verwoorden, omdat hij steeds wordt onderbroken door de tolk. "U mag ook Nederlands spreken hoor", stelt rechter Bert Versteeg voor. "Nee dat doe ik niet, Fries is mijn taal."

12:19
Verslaggever Auke Zeldenrust praat ons bij

Verslaggever Auke Zeldenrust over de zaak

13:12
Zaak gaat verder na de lunch

De zaak begint weer, met een 23-jarige verdachte. "Ik weer wel dat ik iets verkeerds heb gedaan, maar vind de straf re hoog. Het is nooit mijn bedoeling geweest de bussen stil te zetten."

11:45

"Ik steun de blokkeerders, maar sta niet achter de manier waarop het is gebeurd", zegt de man uit Heerenveen.

11:32
Boos

'Ik ben boos geworden omdat ik voor racist ben uitgemaakt", zegt de motorrijder uit Heerenveen. Volgens getuigen sneed hij de rode bus af op de A6. De bus moest vol op de rem. "U schoot als een kamikazepiloot voor de bus langs", zegt raadsheer Leo Wemes. "Dat klopt, het was een idiote actie. Maar ik was boos omdat ik aangereden werd door een van de bussen. Ik bleef ternauwernood overeind, dankzij mijn stuurmanskunst."

11:08
Tweede verdachte

De zaak gaat na een korte schorsing verder met de tweede verdachte, een 57-jarige man uit Heerenveen. Hij wordt verdacht van het blokkeren van de A7 en het met geweld tegenhouden van een demonstratie "Dat is puur op vermoedens gebaseerd. Er is nergens bewijs voor", zegt de verdachte. "Ik ben er toevallig in terecht gekomen."

(Advertentie)
(Advertentie)