VVD Tytsjerksteradiel: "Containervoorbeeld Heerenveen deugt niet"

23 sep 2019 - 19:11

De gemeente Tytsjerksteradiel wil de grijze afvalcontainer nog maar eens in de drie weken legen, zodat de inwoners minder afval in de grijze container zullen gaan aanbieden. De VVD is als enige partij tegen. Tytsjerksteradiel wijst naar Heerenveen als voorbeeld van een gemeente die ervaring heeft met het driewekelijks legen van de containers. Maar daar is het alweer afgeschaft en vervangen door betalen per kilo.

Offalwein - Foto: Omrin

VVD-raadslid Sjaak Hoekstra in Tytsjerksteradiel is tegen het legen om de drie weken: "We hebben gevraagd andere gemeenten te noemen waar de afvalfrequentie ook teruggelopen is. Het antwoord was dat alleen Heerenveen daar ervaring mee heeft. Dan zoek je even verder en zie je dat ze daar nu alweer overgestapt zijn op eens per twee weken, wel met een ander systeem. Dus eigenlijk is er geen enkele gemeente die er goede ervaringen mee heeft."

Toch nog te veel afval

Wethouder Jaap van Veen van de gemeente Heerenveen vertelt dat men in de gemeente in 2017 het legen van de containers met huishoudelijk afval van eenmaal in de twee weken naar eenmaal in de drie weken heeft teruggebracht. Maar dat is in 2018 weer teruggedraaid, omdat het niet genoeg opleverde.

Betalen per kilo

De doelstelling van de gemeente was om minder afval te krijgen, vertelt Van Veen. "Van afval naar grondstof" was het motto en daarom wilden ze 'een volumeprikkel geven'. Dat wil in dit geval zeggen: de inwoners ertoe aanzetten minder afval aan te bieden. Maar dat lukte niet goed, want er bleef teveel restafval over. Bovendien vonden de burgers dat het serviceniveau nu minder was. Daarom is de gemeente toch maar weer overgestapt op eens in de twee weken afvalcontainers legen en betalen per kilo (het zogenoemde Diftarsysteem). Met dit nieuwe systeem gaat de gemeente Heerenveen nu richting de 100 kilo restafval per twee weken, zegt Van Veen.

Trefwoorden: 
Tytsjerksteradiel afval
(advertinsje)
(advertinsje)