Boerenprotest op 1 oktober: "Er wordt te veel geluisterd naar de schreeuwers"

De politiek moet de boeren meer ruimte geven om te ondernemen en meer waardering tonen voor de inzet van de boeren op het gebied van duurzaamheid. Dat vindt Peter Lekkerkerker (31) uit Giekerk. Hij doet op 1 oktober mee aan de grote boerendemonstratie in Den Haag.
Boereprotest 1 oktober

Naar Den Haag

Op dinsdag 1 oktober gaat een grote groep boeren uit het gehele land naar Den Haag. Ze organiseren daar een demonstratie om hun boosheid te tonen over de in hun ogen aanhoudende kritiek op de landbouwsector bij het oplossen van milieu- en natuurproblemen.
De boeren reageren met hun demonstratie op de laatste voorstellen vanuit de politiek om de landbouw de komende jaren flink in te krimpen vanwege het stikstofprobleem. Lekkerkerker heeft net als veel van zijn collega's het idee dat het altijd de boeren zijn die het moeten ontgelden bij het oplossen van het klimaatprobleem en de aantasting van de natuur. Volgens hem is de maat vol.

Luisteren naar de schreeuwers

Lekkerkerker: "De negatieve berichtgeving is volledig onterecht. Een klein groepje roept heel hard en heeft een groot podium gekregen. Over het algemeen heb ik het idee dat we nog wel gewaardeerd worden. Maar er wordt te veel geluisterd naar de schreeuwers."
© Omrop Fryslân, Gerrit de Boer

Oproep D66 wie de druppel

De recente oproep van D66-kamerlid Tjeerd de Groot om de sector met 50 procent in te krimpen om het stikstofprobleem op te lossen, is de druppel waardoor de emmer nu overloopt bij de boeren. Ook de commissie Renkens, die uit naam van het kabinet onderzoek doet naar het stikstofprobleem, koerst op krimp van de landbouw.
Volgens de boeren doet de sector al heel veel om deze problemen tegemoet te komen. Maar vanuit de maatschappij en de politiek wordt dit niet gewaardeerd. Het lijkt wel alsof de boeren overal de schuld van krijgen.

Andere schuldigen

Lekkerkerker wijst er op dat andere sectoren zoals het autoverkeer en Schiphol hun gang maar mogen gaan, terwijl de uitstoot van stikstof ook daar hoog is. Boeren doen volgens Lekkerkerker al heel veel aan duurzaamheid. Maar vanwege steeds veranderende regelgeving is het lastig om het goed te doen. Lekkerkerker vindt dat de politiek ook betere cijfers op tafel moet leggen over de milieuschade die boeren aanrichten.
Boer Peter Lekkerkerker

Boerenreeks

Omrop Fryslân brengt deze week op radio, tv en internet een serie reportages over boeren en hun visie op de toekomst.
Als eerste in deze reeks is Peter Lekkerkerker uit Giekerk aan het woord. Hij heeft een maatschap met zijn ouders en zijn buurman en runt een bedrijf met zo'n 250 melkkoeien. Het bedrijf beschikt over 130 bunder land, waarvan 30 direct rondom het bedrijf. Weidegang is hierdoor niet mogelijk. Lekkerkerker zou wel graag meer weiland voor de deur wille hebben, maar dat is vooralsnog niet mogelijk.