Vikingschip in drie delen van Sneek naar het Fries Museum

23 sep 2019 - 13:32

Een Vikingschip in drie delen van Sneek naar het Fries Museum in Leeuwarden rijden: dat is vragen om problemen. En dat bleek ook wel maandagochtend. Een ritje van het Vikingschip dat leerlingen van ROC Friese Poort bouwden, ging bíjna helemaal goed.

In part fan it vikingskip wurdt útladen by it Fries Museum - Foto: Omrop Fryslân, Remco de Vries

Leerlingen van ROC Friese Poort werkten de afgelopen tijd hard aan een bijzonder project, waarbij ze een replica van een authentiek Vikingschip maakten. Maandagochtend werd het schip in drie delen van Sneek naar het Fries Museum in Leeuwarden gebracht. Daar is het schip een belangrijk onderdeel van een tentoonstelling over de Vikingen.

Vikingskip op transport nei Fries Museum

Logistieke puzzel

Het vervoer van het schip was nog een flinke logistieke puzzel, met twee vrachtwagens en een schip in drie delen. Dat laatste was nodig omdat de lift waar het schip in moet, maar vijf meter lang is.

Schade na valpartij

Toen een deel van het schip maandagochtend via de goedereningang van het museum naar binnen werd gebracht, ging het bijna mis. Het eerste deel viel hard op de grond. Dat zorgde voor wat schade, maar volgens bouwmeester Bein Brandsma viel het gelukkig allemaal wel wat mee.

Tentoonstelling

De tentoonstelling begint op 19 oktober. Uiteindelijk moet het schip daarna ook gewoon kunnen varen.

(Advertentie)
(Advertentie)