Zeg eens eerlijk: hoe gelukkig ben jij op je werk?

Gezellig koffie drinken met collega's, je persoonlijke targets halen of een nieuwe klus binnen slepen. Het zijn allemaal zaken die ons gelukkig maken op het werk. Maandag begint de Friese Week van het Werkgeluk. Aan geluksexpert Annemieke Mintjes de vraag waar we nu echt gelukkig van worden op ons werk.
Ek foar alle meiwurkers wie der iis © Omrop Fryslân

Friezen zijn het gelukkigst van Nederland. Maar zijn we ook zo gelukkig op ons werk?

"Dat weten we eigenlijk niet, want er zijn weinig cijfers over. Dus daar kan ik niet zo veel over zeggen."

Hoe kun je zelf zorgen dat je gelukkig bent op je werk?

"Een praatje bij de koffieautomaat, gezellig samen lunchen of na afloop een drankje doen. Sociale relaties zijn ontzettend belangrijk voor je werkgeluk. Maar ook de vrijheid om je werk zelf in te richten is essentieel. Tot slot is het heel bepalend of je met je werk bijdraagt aan iets wat je zelf belangrijk vindt."

En natuurlijk dat schouderklopje van de baas

"Mensen vinden het fijn om gewaardeerd te worden, maar dat is niet de basis voor werkgeluk. Dat gaat toch vooral om de vraag of je vertrouwen krijgt van de baas om je eigen gang te gaan."

Wat kun je er als baas aan doen om gelukkige werknemers te hebben?

"Mijn tip is vooral om je medewerkers de vrijheid te geven en vooral niet te veel te sturen. En gaat er eens iets mis, vier dan je mislukkingen. Van je fouten kun je leren, want juist door fouten te maken kun je je werk verbeteren."

Wat is er allemaal te doen tijdens de Week van het Werkgeluk?

"Dinsdag is er een bijeenkomst in de Kanselerij in Leeuwarden met gelukexpert Onno Hamburger en psycholoog Bernard Maarsingh, die vertellen over het menselijk brein en geluk. En de rest van de week zijn er volop workshops en proeverijen."

Waar vind ik meer informatie?

"Kijk op www.gelukwerkt.frl en klik dan naar de pagina over de Week van het Werkgeluk. Daar vind je alle informatie, video's en foto's."
Annemieke Mintjes van Werkgeluk