Mag een arts natuur voorschrijven als medicijn?

Meer dan twee derde van de Nederlanders vindt dat de arts de natuur mag voorschrijven als medicijn. Dat is de uitkomst van een onderzoek in opdracht van IVN Natuureducatie. De studie is uitgevoerd door Kantar, voorheen TNS NIPO. Uit recent Brits onderzoek blijkt dat mensen die minimaal twee uren in de natuur verblijven, aangeven gelukkiger te zijn.
It Amelân © Omrop Fryslân, Geertrui Visser
Met in de natuur worden vele manieren van vrije tijd buiten besteden bedoeld, ook in een park en een bos, aan het water en op zee en in weiden en velden. De eigen tuin en sportvelden tellen niet mee.
Dit onderzoek voor het Instituut voor natuureducatie en duurzaamheid (IVN) is uitgevoerd onder 1014 Nederlanders van 18 jaar en ouder.
Uit eerder wetenschappelijk onderzoek kwam naar voren dat mensen die een paar uren in de natuur verblijven, minder vaak overspannen zijn en overgewicht hebben en minder klachten hebben over infecties of ontstekingen.

Schotland

In Schotland kunnen artsen de natuur nu al voorschrijven als medicijn. Sinds 2018 werken de doktoren daar met een lijst die ze aan patiënten meegeven bij bepaalde medische klachten.