Jetske (38) uit Tzummarum zoekt een medicijn tegen Alzheimer

Op deze Wereld Alzheimer Dag wordt zaterdagavond de documentaire 'Jetske's Race - Op weg naar de Alzheimerpil?' uitgezonden op televisie. De documentaire gaat over de 38-jarige Jetske van der Schaar uit Tzummarum. Zij is drager van een fataal Alzheimer-gen, en dat betekent dat ze nu al weet dat ze over vijftien jaar Alzheimer krijgt.
© Iris Planting
Met neuroloog Philip Scheltens probeert Jetske een medicijn te vinden voor de ziekte. Maar dat is niet zo eenvoudig. Sterker nog, verder onderzoek en mogelijke tests stuiten op verzet van de medisch-ethische toetsingscommissies. Zij vinden die te zwaar voor de proefpersonen.

"Ideale proefpersoon"

"Ik ben nog gezond, maar ik weet dat ik ziek zal worden", vertelt Jetske. "Daarom ben ik de ideale proefpersoon voor onderzoek. Maar daar krijgen we geen toestemming voor. In andere landen mag het echter wel."
Jetske van der Schaar yn Sneon yn Fryslân
De documentaire vertelt het verhaal van de strijd van Jetske en neuroloog Scheltens, om er uiteindelijk voor te zorgen dat er een medicijn tegen Alzheimer beschikbaar komt. "Er is te zien hoe wij proberen het onderzoek van de grond te krijgen, waarom het belangrijk is en waarom het op dit moment niet mag."

Persoonlijk en kwetsbaar

Jetske is ruim tien maanden gevolgd voor de documentaire. Over de première van zaterdagavond zegt ze het volgende: "Ik vind het heel spannend. Het is een persoonlijk en kwetsbaar verhaal. Ik zou dat niet zomaar aan de hele wereld vertellen als het niet met zo'n belangrijk onderwerp was."
De documentaire 'Jetske's race - Op weg naar de Alzheimerpil?' is om 21.05 uur te zien op NPO2.