Ondergrondse hoogspanningskabel heeft heel wat voeten in de aarde

20 sep 2019 - 21:01

Er moet een hoogspanningskabel van ruim 31 kilometer worden aangelegd tussen Bolsward en Heerenveen aan de zuidkant van de A7. Dat moet omdat TenneT bezig is om het hoogspanningsnetwerk in westelijk Fryslân te versterken. Dat is een flinke klus, want het zal pas aan het eind van 2020 klaar zijn. Het gaat om een zogenaamde ondergrondse 110 kV hoogspanningsverbinding.

De A7 bij Oudehaske - Foto: ANP

Het gaat om een zogenaamde ondergrondse 110kV (kilovolt) hoogspanningsverbinding, die zal worden aangelegd door aannemer Visser & Smit Hanab. Het grootste deel komt in een geul te liggen, ruim 16 kilometer. De aanleg zal in fases gebeuren. De werkzaamheden beginnen tussen de sectie afrit Bolsward-Oost en afrit Sneek-centrum. Begin 2020 begint het werk tussen Joure en Heerenveen (hoogspanningsstation Oudehaske).

De fietsbrug over de N7 bij De Geau in Sneek zal een aantal weken afgesloten zijn, fietsers kunnen dan door de fietstunnel bij de Molenkrite.

Nieuw station

Verder is TenneT bezig met een nieuw hoogspanningsstation, dat noodzakelijk is voor onder andere het transport van de stroom uit Windpark Fryslân. Minister Wiebes maakte afgelopen zomer een voorkeurslocatie bekend, westelijk van Bolsward en het bedrijventerrein De Marne. Het ministerie en TenneT werken daar op dit moment een plan voor uit.

(Advertentie)
(Advertentie)