Bart Canoy: 'Mogelijk is anonieme advocaat bij liquidatiezaak een oplossing'

20 sep 2019 - 20:28

Advocaat Bart Canoy uit Leeuwarden is erg geschrokken van de liquidatie van strafrechtadvocaat Derk Wiersum. Hij is voorzichtig, maar Canoy kan zich wel vinden in het idee dat het een aanslag op de rechtsstaat is. Wie wil nu de kroongetuige nog bijstaan? Canoy geeft aan dat een anonieme advocaat misschien een oplossing is: "Dat je wordt bijgestaan door iemand die verder niet bekend is. De anonieme advocaat kwam al voor in het passageproces dat ook met liquidaties te maken had. De vraag is of de advocaat ook niet bekend moet zijn bij de verdachte. Er zitten een heleboel haken en ogen aan. Maar ik kan me wel voorstellen dat we naar een tijd gaan dat de verdediging door een advocaat gevoerd wordt van wie we niet weten wie het is."

Advocaat Bart Canoy - Foto: Omrop Fryslân, Joris Kalma

Bart Canoy had zoiets niet verwacht. "Je denkt niet dat je een gevaarlijk vak hebt. Je gaat 's ochtends niet naar je werk toe met het idee: ik moet oppassen voor mijn veiligheid. Ook niet als strafrechtadvocaat. We hebben een vak met emoties, die spelen bijvoorbeeld meer in echtscheidingszaken dan in strafzaken. Al zie je dat de emoties bij slachtoffers wel weer heel hoog zijn. Je hoort het nieuws en je vindt het ver van je bed. Het hakt er wel in."

Aanslag op de rechtsstaat

Ook volgens hem is het een aanslag op de rechtsstaat. "Het is een hele zware term, maar er is hier wel wat gebeurd. Met name omdat een advocaat om het leven is gebracht uitsluitend omdat hij zijn werk deed. Er zat geen smetje op deze man, hij deed gewoon zijn werk zoals wet en regelgeving verplichten. Als je daar aan gaat tornen, dan krijg je geen evenwichtige rechtsstaat mee. Dus ik denk dat de term dit keer wel op zijn plaats is," geeft hij aan.

Er is nu besloten dat er geen pers en publiek bij de rechtszaak in Amsterdam zal zijn. "Dat is dus misschien weer een gevolg van de aanslag," denkt Canoy. "De wet is er heel duidelijk in. Artikel 121 grondwet, artikel 269 strafvordering: een proces moet in het openbaar. En dat is maar goed ook, dat je in Nederland niet in een achterkamertje veroordeeld kunt worden. De wet laat het wel toe, de veiligheid van de staat. Maar er zal dus een proces plaatsvinden waar niemand iets van te weten krijgt omdat de veiligheid van de staat in geding is. Dan sta je wel met 3-0 achter."

Wie moet het doen?

Het blijft een risico om een kroongetuige te verdedigen en het is ook maar de vraag of iemand dat nog wel wil doen. "Er is één advocaat die gezegd heeft: ik bied me wel aan. Ik hoor ook geluiden dat we ons daar als actie bij aan moeten sluiten, om te laten zien dat we wel durven. Maar het wordt wel een lastige kwestie," zegt de Leeuwarder advocaat.

Eigenlijk zou het niet zo moeten zijn, vindt hij. "Een advocaat legt een eed af dat hij ongeacht wie of wat dan ook bijstaat, dat is het nobele van het vak. Maar een advocaat mag maar één persoon verdedigen, dus als er een verstrengeling bij zit, mag je een ander niet bijstaan. En een advocaat moet ook de zaak kúnnen verdedigen. De oude Moszkowicz was een goede strafpleiter, maar zei: ik kan geen oorlogsmisdadigers verdedigen want ik heb zelf in een concentratiekamp gezeten," neemt Canoy als voorbeeld.

"Het is niet altijd dat een advocaat zaken altijd maar moet doen, zij het, dat de deken als onze baas, uiteindelijk wel een advocaat zou kunnen aanwijzen. Maar dat wordt een rare regel, want dan zouden er ook advocaten uit het vak kunnen stappen."

Advocaat Bart Canoy over de liquidatie van advocaat Wiersum

(Advertentie)
(Advertentie)