Musuem Hindeloopen 100 jaar: gratis open en oude boeier in de stad

Museum Hindeloopen bestaat 100 jaar. Het werd in 1919 geopend als het Hidde Nijland Museum en het was een initiatief van kunstverzamelaar Hidde Nijland (1856-1931). Hij heeft een grote collectie voorwerpen uit Hindeloopen aan de gemeente geschonken, dat wilde hij alleen als het in het voormalige stadhuis zou worden tentoongesteld. Dit weekend is het feest in de stad. Er wordt een bundel gepresenteerd, er is een straatfestival en het museum is gratis open.
Museum Hindeloopen © Wikimedia Commons
Maurice Wery is conservator bij Museum Hindeloopen. Volgens hem is de fascinatie voor Hindeloopen de reden dat het museum vandaag de dag nog altijd bestaat. "Kijk naar de populariteit van Hindeloopen. Eind negentiende eeuw stond er een Hindelooper stijlkamer op de Wereldtentoonstelling in Parijs. Attractie no. 1 was niet de Eiffeltoren, maar onze Hindelooper stijlkamer. Die fascinatie maakte dat mensen naar Hindeloopen kwamen nog steeds komen."

Cultuur

De stijlkamer is nog altijd een van de belangrijkste onderdelen van het museum. Volgens Wery heeft het museum veel om te laten zien: "De stijlkamer, beschilderde meubels, de prachtige Hindelooper kostuums. Het is de enige stad in Fryslân met een eigen volksdracht. Ook op immaterieel gebied doen we ons best. Er is nu een UNESCO-nominatie voor de Hindelooper cultuur, die willen we als museum graag omzetten naar een permanente status."
Wery: "Er is van alles te doen dit weekend. Er was een symposium in de kerk, waarin een professor van de Ottema-Kingma Stichting heeft benadrukt hoe bijzonder de stad is. Dat was voor genodigden, maar dit weekend is iedereen welkom. Er ligt een boot van de oprichter van het museum, er zijn activiteiten voor kinderen en er is straattheater. Bovendien is het museum gratis te bezoeken."
Conservator Maurice Wery van Museum Hindeloopen
Hidde Nijland (1853-1931), oprichter van het museum © Museum Hindeloopen
Bijzonder is dat de boeier 'Maria Pauline' ook in Harlingen ligt. Dit was in het verleden het schip van Hidde Nijland, de oprichter van het museum. Pier Piersma ui Heeg is restaurateur en heeft de boeier diverse malen opgeknapt. "Ik ben in 1970 met dit schip aan een restauratie begonnen, het was mijn eerste klus. Ik heb het schip altijd gevolgd. Het is gebouwd in 1855, dat is niet niks. Een houten schip vergt onderhoud."

Cirkel weer rond

Hidde Nijland was de tweede eigenaar van het schip. "Hij heeft er meer dan 20 jaar mee gezeild," geeft Piersma aan. "Toen is hij omgeslagen en heeft hij het schip verkocht. Hij was er klaar mee." Piersma vergelijkt het schip met het Statenjacht: "Deze is mooi en een stuk ouder."
De huidige eigenaar is Jan Willem Hoorn. Hij zegt: "We hebben dit schip al lang, maar toen we het schip kochten kenden we de geschiedenis niet. In een boek stond dat Nijland er aan het einde van de negentiende eeuw mee gevaren heeft. Toen zijn we naar het Hidde Nijland Museum gegaan om meer uit te zoeken. Daar kwamen we een artikel van zijn dochter Maria tegen waarin stond dat hij er in de buurt van Dordrecht en Zeeland mee gevaren heeft. Nu het schip in Hindeloopen ligt, is de cirkel weer rond."
Restaurateur Pier Piersma en eigenaar Jan Willem Hoorn