Aanpak watercrassula op Terschelling werkte, maar nu is er nog een veel groter gebied

20 sep 2019 - 17:58

De aanpak van 1,5 miljoen euro tegen de schadelijke watercrassule bij Midsland aan Zee heeft gewerkt. Maar nu moet er snel worden ingegrepen in een nog veel groter gebied.

Wetterkrassula op Skylge

De aanpak bij Midsland aan Zee werkte. Remi Hougee van Staatsbosbeheer legt uit wat ze precies hebben gedaan: "Bij twee natte duinvalleien hebben we veertig centimeter van de bodem afgegraven. Dat was grond dat met watercrassula besmet was. Die grond hebben we begraven in een duin ten zuiden van Midsland aan Zee. Het zand dat daaruit kwam, hebben we weer gebruikt om de bodem aan te vullen."

De watercrassula is een exoot uit Australië en komt sinds 2012 op Terschelling voor. Het plantje groeit hard en verstikt andere planten.

Foto: Omrop Fryslân, Remco de Vries

Die manier van werken was succesvol: "Deze locatie is nog steeds watercrassulavrij. Er wordt nog regelmatig gecontroleerd, maar de watercrassula is niet teruggekomen. Hier zijn we dus tevreden over."

Maar nu zijn er meer locaties waar de exoot is. Eerst ging het nog om een gebied van zo'n acht hectare, inmiddels van twintig. "Gedurende het werk kwamen we erachter dat-ie ook op drie andere plekken voorkwam", vertelt Hougee. "We hebben de plantjes met de hand weggegraven, puur om te voorkomen dat-ie zich zou verspreiden. Dat heeft de boel onder de duim gehouden, maar het werkt niet afdoende. Op die locaties moeten we terugkomen met groter materiaal."

Foto: Omrop Fryslân, Remco de Vries

Het hele eiland schoonmaken van het plantje kost een kapitaal. Dus de vraag is: wat nu? "Om daar dezelfde methode toe te passen, heeft wel heel veel voeten in de aarde. We laten er een pakket aan maatregelen op los. Het gedeelte waar de besmetting het grootst is graven we af. Een andere plek wordt misschien deels gedempt."

Lang wachten is geen optie, want sommige vogels houden van de natte plaatsen waar de watercrassula is. "Daarom hebben we hier nu draden over die plekken, daarmee weren we de watervogels wat. Dat helpt niet helemaal, maar wel een beetje. Er is haast geboden, maar er komt wel van alles bij kijken, qua vergunningen en financiën bijvoorbeeld."

Remi Hougee

(Advertentie)
(Advertentie)