Vrijdagmarkt over meer vrouwen in de top: "Niet om de stoeltjes te vullen"

20 sep 2019 - 14:56

Meer vrouwen in de top, al jaren wordt erover gesproken. Werkgeversorganisaties vinden dat het te lang duurt voordat het aantal vrouwen in de top van bedrijven omhoog gaat. De meeste bezoekers van de Leeuwarder vrijdagmarkt vinden dat ook, al is niet iedereen het daarmee eens.

Foto: Omrop Fryslân, René Koster

Een man op de vrijdagmarkt zegt dat meer vrouwen aan de top een goede zaak is. "Vrouwen hebben evenveel rechten als mannen en ze zijn soms nog wel eens wat 'pienterder.' Waarop een vrouw inbrengt: "Meestal zijn ze wat pienterder. Ik vind wel dat vrouwen wat makkelijker in de omgang zijn als mannen. Mannen hebben maar één rechte lijn, vrouwen zijn wat collegialer."

"Vrouwen zijn flexibeler, daar kun je makkelijker mee omgaan met zakendoen", zegt een ander. En: "Vrouwen hebben evenveel capaciteiten of meer. Het vult ook mooi aan. Een vrouw heeft vaak een heel ander inzicht als een man en als je dat combineert, dan krijg je de juister ondernemers."

Volgens de mensen moeten vrouwen ook hetzelfde loon krijgen als mannen voor hetzelfde werk. "Ik heb het zelf in mijn eigen werk meegemaakt dat mannen meer betaald kregen dan vrouwen en dat klopt niet", vertelt een vrouw.

"Voor mij hoeft het niet"

Toch is er ook een ander geluid te horen op de vrijdagmarkt. Volgens een mannelijke bezoeker zijn alle mensen gelijk, maar is een vrouw aan de top vragen om problemen. "Voor mij hoeft het niet. Ze willen zichzelf bewijzen en dan gaat het mis. Ik heb twee vrouwen als leidinggevenden gehad en beiden waren doffe ellende. Als ik met iemand zat te praten, dan werd er gezegd: 'dat mag niet.' En vervolgens deed ze precies hetzelfde."

Iemand anders zegt: "Ze moeten er wel zijn, van een bepaald niveau. Niet om de stoeltjes te vullen."

Vrijdagmarkt over meer vrouwen in de top

Trefwoorden: 
Leeuwarden vrijdagmarkt
(Advertentie)
(Advertentie)