Medewerkers Nij Smellinghe vieren actie met zondagsdiensten op donderdag

20 sep 2019 - 12:09

Medewerkers van ziekenhuis Nij Smellinghe in Drachten draaien donderdag 26 september een dag lang zondagsdiensten. Dat houdt in dat operatiekamers, radiologie en de polikliniek preoperatieve screening die dag dicht zijn voor niet-spoedeisende zaken. Het is onderdeel van een estafetteactie voor een betere cao.

Sikehûs Nij Smellinghe yn Drachten - Foto: Omrop Fryslân, Aise van Beets

De zondagsdiensten zijn de 'stakingsvariant' voor ziekenhuizen. Ziekenhuismedewerkers die zijn ingeroosterd vieren actie en doen werk waar ze normaal gesproken niet aan toekomen. Op twee momenten op de dag verzamelen de medewerkers voor de ingang van het ziekenhuis om het protest kracht bij te zetten.

Op de operatiekamers worden wel acute patiënten, oncologische patiënten en kinderen behandeld. Ook bij radiologie kunnen acute patiënten terecht. Het ziekenhuis belt vanaf komende maandag alle patiënten van wie de afspraak moet worden verplaatst. Afspraken die niet worden afgebeld, gaan wel door.

Loonsverhoging en betere afspraken

De vakbonden willen een loonsverhoging van vijf procent en een extra toeslag voor medewerkers die op het laatste moment worden opgeroepen. Daarnaast willen de bonden betere afspraken over arbeids- en rusttijden over de instroom en behoud van medewerkers.

De medewerkers van Nij Smellinghe vragen ook de Raad van Bestuur om te tekenen voor steun en zich achter het personeel te stellen in het conflict met werkgeversvereniging Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen. Bij Nij Smellinghe vallen zo'n 1500 medewerkers onder de cao.

Nij Smellinghe en twee ziekenhuizen in Limburg pakken het de protestactie het stokje over van het Ommelanderziekenhuis Groningen, dat deze week dezelfde actie voerde. Na volgende week nemen andere ziekenhuis het weer over.

(advertinsje)
(advertinsje)