Met WK voor de deur moet Ultimate Frisbee in Leeuwarden vaste plek krijgen

19 sep 2019 - 23:35

Leeuwarden organiseert volgend jaar het wereldkampioenschap Ultimate Frisbee, maar Fryslân heeft nog geen eigen frisbeeclub. Daarom is de oude frisbeeclub uit de jaren 80 en 90, FLUG (Frisbee Leeuwarden Ultimate Groep), nieuw leven ingeblazen. Nu worden er clinics gegeven in de stad. "Daarmee willen we de sport hier bekender maken", vertelt Ellen Seerden.

Ultimate Frisbee

Seerden is tot nu toe het enige lid van FLUG. "Daar moet verandering in komen", zegt ze. Het idee voor de clinics is ontstaan doordat het WK volgend jaar in Leeuwarden is. "Dan kun je als stad niet achterblijven."

Daarom nam Seerden contact op met mensen die in de jaren 80 en 90 al in FLUG zaten. "Zo is het balletje een beetje gaan rollen. Omdat ik ook in het bestuur zit van de Nederlandse Frisbeebond, heb ik de ingangen. En ik werk veel met studenten, dus zo hoop ik het voor elkaar te gaan boksen."

Frisbee is namelijk een echte studentensport, zegt ook Igno van Hees, trainer van het Nederlandse frisbeeteam onder de 17. Hij geeft aanwijzingen op de clinic in het Rengerspark, waar zes mensen op af kwamen. "Leeuwarden staat nog iets minder bekend als studentenstad. En je moet toevallig net wat mensen hebben die het opstarten. Dat proberen we hier nu te doen."

Hij is enthousiast over de zes die de clinic volgen. "Ik ben positief verrast, ze doen het redelijk goed. Ze hebben de worp goed door en ze pakken het goed op." Toch komt het WK voor de zes nog iets te vroeg. "Het Nederlandse frisbeeteam bestaat uit mensen die al jaren trainen, ook fysiek. Ze staan drie à vier keer per week in de sportschool."

Intentie is vijftien leden

Om in Leeuwarden een echte frisbeeclub in stand te houden, moeten uiteindelijk zo'n vijftien mensen zich melden. "Zes mensen op is een mooi aantal voor deze try-out, maar voor een club is dat nog niet genoeg", zegt Heerden. "Met vijftien mensen kun je een competitie starten. Dat is de intentie. Met de clinics willen we laten zien dat je hier in Leeuwarden ultimate frisbee kunt doen. Volgende maand hebben we nog een clinic en dan hopen we dat er wat mensen blijven hangen bij FLUG. Hopelijk kunnen we dan in de winter een indoorcompetitie houden en trainen."

(Advertentie)
(Advertentie)