WK-deelname Epke Zonderland nog onzeker: wat zijn de opties?

19 sep 2019 - 20:07

Epke Zonderland besluit dit weekend of hij meedoet aan het wereldkampioenschap turnen. Epke heeft nog altijd last van zijn voorhoofdsholte en weet daarom niet of hij voluit kan turnen.

Het probleem wordt veroorzaakt doordat Epke twee keer flink verkouden is geweest de afgelopen maanden. Daarvoor heeft hij wel een antibioticakuur gekregen, maar zijn voorhoofdsholte blijft een zwak punt. "Met name als ik moe ben en mijn weerstand laag is, wil het wel weer eens naar boven komen."

Het WK in Stuttgart begint op 4 oktober. Dit weekend vindt een oefeninterland plaats voor het Nederlandse team, waar Epke ook aan meedoet. Hij doet mee aan zijn favoriete toestel rekstok en daarna overlegt hij met zijn coach Daniël Knibbeler en de bondscoach Bram van Bokhoven.

De bondscoach maakt na de oefeninterland bekend welke zes turners, waarvan één reserve, meegaan naar het WK. Normaal gesproken hoort Epke daar wel bij, maar nu wil hij eerst zien hoe het gaat en hoe hij opknapt. "Het is aan de bondscoach, maar als ik goede oefeningen kan neerzetten, lijkt mij dat wel duidelijk."

Drie opties voor plaatsing voor de Olympische Spelen

Optie 1:

Op het WK kan Nederland zich plaatsen voor de Olympische Spelen. Als team moeten ze dan bij de eerste negen eindigen op de schone lijst. Dat betekent dat China, Rusland en Japan niet meetellen, omdat die landen zich al geplaatst hebben. Afgelopen jaar werd Nederland op het WK zevende tijdens de kwalificaties en achtste in de finale. Bij de eerste negen, zonder de drie toplanden, lijkt dus realistisch.

Optie 2:

Lukt het Nederland niet, dan is er voor Epke nog geen man overboord. Als Epke een medaille haalt op het WK, krijgt hij ook een olympisch ticket. Sterker nog, als Epke één van de beste drie turners is die zich via het team nog niet heeft geplaatst voor de Spelen, dan is hij alsnog geplaatst voor de Spelen. Zo kan hij bijvoorbeeld achtste worden, als alle anderen voor hem via de beste twaalf landen al geplaatst zijn. Normaal gesproken, als Epke fit is, is Epke titelfavoriet.

Optie 3:

Lukt het niet met het Nederlandse team of met een medaille op het WK, dan is er ook nog een derde optie. Een individuele turner kan zich ook plaatsen als hij drie keer een wereldbeker wint. Epke heeft er al twee gewonnen. Na Stuttgart zijn er nog een aantal wereldbekers. Epke: "Ik sta er goed voor. Ik heb eigenlijk nog één grandioze dag nodig om me te plaatsen, maar dat moet dan nog wel even."

Nog meer Friezen naar het WK?

Naast Epke maken ook de Leeuwarders Michel Bletterman en Rick Jacobs kans op deelname aan het WK. Dan moeten ze zich goed laten zien op het oefentoernooi, waarin ze turnen tegen Australië, Guatemala en Spanje.

Rick Jacobs is de jongste van de twee. De 23-jarige Leeuwarder deed twee weken geleden ook mee aan een oefeninterland. "Ik had me daarvoor goed voorbereid, ik had zelfvertrouwen en het harde werken betaalde zich uit." Jacobs zette daar een goede prestatie neer en maakt nu dus een goede kans om in de selectie opgenomen te worden. "Ik moet nu gewoon taakbewust mijn oefeningen uit turnen."

Michel Bletterman heeft al meer ervaring. Hij was in 2015 de man die Nederland hielp aan een olympisch ticket door veel punten voor het team te pakken. Hij werd echter als reserve aangewezen voor de Spelen in Rio de Janeiro. En dus heeft hij nu nog één doel: zich plaatsen voor de Spelen.

"Die reserveplek heb ik vaak genoeg mogen invullen, maar ik moet die Spelen ook gewoon een keer halen. Het moet nu gebeuren en ik zal erheen gaan. Ik denk dat het 80 procent zeker is dat ik ga."

(advertinsje)
(advertinsje)