Werk aan Zonnepark Westeinde bij Leeuwarden begonnen: project van onderen af

Een zonnepark bij de Leeuwarder wijk Westeinde moet goed 1.100 huishoudens van stroom voorzien. Westeinde zou op termijn volledig energieneutraal moeten worden, als het aan initiatiefnemer Henk de Wit ligt. Er is ruim vijf jaar aan gewerkt, maar donderdag ging de eerste paal de grond in.
Zonnepark Westeinde bij Leeuwarden © Omrop Fryslân, Jeroen Boersma
Initiatiefnemer Henk de Wit van Stichting Westeinde Energieneutraal legt uit waar het zonnepark precies komt: "Dit is het oude snelwegtraject van Leeuwarden naar Franeker, waar voorheen een tankstation stond. Daar komen de zonnepanelen."
De Wit woont zelf in Westeinde en is heel trots op het project. "We doen niet alleen dit, maar we zijn begonnen met veel meer energiebesparende maatregelen in de wijk. Met dit park zijn we al vijf jaar bezig, met andere maatregelen zijn we begonnen in 2013."

Van onderen af

Het is erg bijzonder dat het zonnepark uit de wijk zelf komt. "Het is erg mooi dat we dit als particulieren voor elkaar hebben gekregen. Alles wat we hier doen is ons project. We hebben voor de financiering moeten zorgen en het geld geleend, dat is ons gelukt. Als particulieren moet je ervoor zorgen dat je genoeg geld op tafel krijgt," zegt De Wit.

800 meter lang

Er komen een kleine 9.500 zonnepanelen, die zo'n 325 Wp per uur opleveren. Het park wordt 800 meter lang en verschilt in de breedte van 60 tot 100 meter. "Met het park kunnen zo'n 1.100 huishoudens stroom krijgen. Hier in de wijk wonen er zo'n 1.750. Het is een flinke stap naar de toekomst, naar het verduurzamen van de wijk. Men vindt het fantastisch."
Henk de Wit van Stichting Westeinde Energieneutraal
"Hier komen nu zo'n 9.500 panelen te staan. Als je nagaat dat er op een doorsnee huis meestal maar 9 panelen zitten, dan zie ja dat dit project ineens veel duurzame energie oplevert," vertelt engineer Anton Boonstra. "Je ziet de laatste tijd dat er meer zonneparken komen. Er is ook wel tegenstand, met name over dat het landschap wordt volgebouwd. Maar dit project is overzichtelijk, vlakbij een wijk en de mensen uit de wijk staan erachter. Het meewerken met mensen werkt veel prettiger voor ontwikkelaars," zegt Boonstra.

Niet zo hoog

Bovendien valt de hoogte van de panelen wel wat mee. Projectleider Martin Kok van Engie: "De panelen zijn niet zo hoog als mensen wel gewend zijn. Ze worden hier maximaal rond de 1.20 m hoog, dus je kunt eroverheen kijken. Dit is landelijk gebied, dus voor de mensen is dat heel plezierig."
Engineer Anton Boonstra en projectleider Martin Kok van Engie