Maeykehiem in Sint Nicolaasga bestaat 50 jaar en laat wensen uitkomen

19 sep 2019 - 19:18

Maeykehiem in Sint Nicolaasga beestaat 50 jaar. De zorginstelling is opgericht in 1969 door ouders van mensen met een beperking. Het stuk land waar het hoofdgebouw op staat, werd destijds voor maar 1 gulden gekocht van de eigenaar-buurman: jonkheer Van Eysinga. Maeykehiem begon ooit met vier cliënten, maar tegenwoordig zijn dat er al ruim 160. Een groot deel woont bij Maeykehiem, anderen maken gebruik van de begeleiding of de dagbesteding. Vanwege het jubileum is het de hele week feest in Sint-Nyk. En het werd dit jaar ook gevierd met een speciale wensboom.

Maeykehiem viert 50jarig jubileum

Woensdag is de feestweek geopend, die met name voor de mensen op Maeykehiem is. Bestuurder Trijn van der Meulen legt uit dat er in 50 jaar veel gebeurd is. "Ook de jaren daarvoor al. Eigenlijk zes jaar van te voren waren er al mensen bezig om Maeykehiem hier te krijgen. Daar is veel voor nodig geweest", zegt zij.

Schouders eronder

Ook in de tijd daarna was er veel werk aan de winkel. "Als kleine organisatie krijg je veel voor de kiezen, met name als het om regelgeving gaat. Een jaar of vijf geleden is bijvoorbeeld de 'Wet Langdurige Zorg' er gekomen, dat was een erg moeilijke periode. Maar gelukkig zijn er altijd mensen geweest die de schouders eronder hebben gezet."

Daarom: nu feest. "Wel vijf dagen lang. Twee cliënten van ons waren als koning en koningin op bezoek, en er is ook circus en een drukke feesttent." Ook komen De Kast en Elske DeWall optreden, is er een shantykoor, workshops en spelletjes.

Verslaggever Maaike van der Hoek bij Maeykehiem in Sint Nicolaasga

Grote en kleine wensen

Toch is er één speciale gebeurtenis voor de mensen bij Maeykehiem. "In januari is het idee van een wensboom bedacht", legt Van der Meulen uit. "Daar kon elke cliënt een wens in hangen. En vanaf eind maart zijn we begonnen om die wensen uit te laten komen, met steun van fondsen, stichtingen, sponsoren en ondernemers uit de omgeving die vrijwillig mee wilden doen."

Er zijn grote, maar ook kleine wensen bij. Een cliënt wilde bijvoorbeeld graag eens kabeljauw eten, terwijl een andere graag een meet-and-greet met De Kast wilde. "Wij hebben al zulke mooie momenten meegemaakt. Soms was het maar heel klein, maar het kan zó mooi zijn", vertelt Van der Meulen.

Cliënten Hester en Anne Jet met moeder Rieneke de Haan over het jubileum

(Advertentie)
(Advertentie)