TeamFrysk kan weer drie jaar vooruit: sponsoren tekenen bij

TeamFrysk kan weer drie jaar vooruit. Tot en met de Olympische Spelen heeft de schaatsploeg genoeg sponsoren om door te gaan. Dat maakte de ploeg woensdag bekend bij de teampresentatie in de Elfstedenhal in Leeuwarden. De grote namen bij TeamFrysk zijn Reina Anema en Marwin Talsma.
© Orange Pictures
Uithangbord is misschien wel Reina Anema. Zij presteerde het afgelopen seizoen het beste van het Team Frysk. Ze plaatste zich in 2017 al eens voor een wereldbeker en afgelopen jaar reed ze alle wereldbekers op de 3000 en 5000 meter. In 2017 mocht ze nog meedoen door het afzeggen van andere schaatsers, nu plaatste zij zich met twee vijfde plekken op het World Cup-kwalificatietoernooi.
De 26-jarige Gorredijkster zag plaatsing voor het WK echter in rook opgaan, omdat ze werd gediskwalificeerd. Ze hinderde haar tegenstander Carlijn Achtereekte bij een wissel. Ze reed op de 3.000 meter wel een persoonlijk record met 4.04,18.
Reina Anema3
"Ik heb het nog wel geprobeerd bij commerciële ploegen, maar die hebben op dit moment geen plaats." Het aantal sponsoren en commerciële teams loopt terug. "Dat is jammer, maar het is niet anders. Ik rijd al heel lang bij een hele goede coach. Siep is geweldig." Afgelopen jaar beleefde ze haar beste seizoen, maar dat wil ze natuurlijk weer verbeteren. "Ja, en me misschien plaatsen voor de eindtoernooien. Voor de wereldbekerfinale in Thialf of de WK afstanden. En eens in de top acht of top zes rijden op een wereldbeker."
Reina Anema (argyffoto) © www.orange-pictures.nl

Familie Talsma in TeamFrysk

Drie nieuwe leden van TeamFrysk zijn Marwin, Kim en Dyon Talsma uit Grou. Kim is 18 jaar, studeert in Groningen waar ze valt onder de sportklas van de Johan Cruijff Academy. Dion is 17 jaar. Hun moeder, Helma Regts, is coach bij TeamFrysk.
Marwin Talsma2
Aan de coach van het team de vraag: noem een rijder waar we dit seizoen op moeten letten. "Marwin Talsma", zegt Siep Hoekstra resoluut. "Het is een schande dat zo'n jongen buiten de boot valt. Maar als jongens als Sven Kramer en Douwe de Vries wegvallen, dan moet dat gat toch opgevuld worden. Dat kan Marwin."
© Orange Pictures
TeamFrysk is een ploeg die het gat opvult tussen de commerciële ploegen en de regionale ploegen. Daarvoor is een ploeg samengesteld die bestaat uit een platform, een marathonteam (Team Douma Staal bij de mannen en Team Bouwbedrijf De Vries bij de vrouwen) en een topteam. Bij het platform rijden schaatsers die een podium krijgen om zich te laten zien. Als ze goed zijn, komen ze in het topteam terecht.