Groot armoede-congres in Leeuwarden: 'Vaak schaamte en onbekendheid'

18 sep 2019 - 20:19

In het Cambuurstadion in Leeuwarden was woensdag een congres om aandacht te vragen voor armoede. Het gaat dan meer specifiek over armoede op de werkvloer en kinderarmoede. Het aantal mensen op de werkvloer dat onder de zogenaamde armoedegrens leeft, neemt toe. Er is ook aandacht voor de groep kinderen en huishoudens in de gemeente Leeuwarden die in armoede leven. Naast prinses Laurentien waren er een aantal sprekers aanwezig.

Prinses Laurentien en Paula van der Veer van de organisatie Leergeld - Foto: Omrop Fryslân, Willem de Vries

"Schuldenproblematiek is iets wat er altijd is," vertelt Nadja Jungmann, lector 'Schulden en Incasso' bij Hogeschool Utrecht. "Maar wat zorgelijk is dat je ziet dat het met de economie goed gaat en de werkloosheid laag is, terwijl het aantal mensen met grote financiële problemen te groot is. Te veel mensen vinden niet de weg naar de hulpverlening, en als ze die hulp vinden, komen ze er niet uit. Gemeenten zoeken wel naar oplossingen, maar het gaat langzaam."

Bespreken

Het probleem komt volgens Jungmann ook door het systeem in Nederland. "Met schulden heb je in Nederland al snel te maken met hoge incassokosten en dat maakt dat mensen moeite hebben om eruit te komen. Maar mensen hebben ook schaamte om hulp te zoeken. Een deel van de sleutel is dat werkgevers als ze zien dat er problemen spelen, dat bespreekbaar maken, zeggen dat je niet de enige bent en meehelpen om hulp te zoeken."

Schaamte

Veel mensen weten niet dat ze bij de gemeente hulp kunnen krijgen als het gaat om schulden. "Het is vaak schaamte en onbekendheid," zegt Jungmann.

Ook bij werkgevers is er het een en ander dat anders moet. "Veel werkgevers hebben het idee dat schulden een privéprobleem vormen, daar moet ik me niet in mengen. Maar onderzoek laat zien dat 13 procent van de werknemers zich zorgen maakt over geldzaken. Een op de vijf huishoudens in Nederland heeft financiële problemen."

Lector 'Schulden en Incasso' Nadja Jungmann

Het armoedecongres in Leeuwarden - Foto: Omrop Fryslân, Willem de Vries

Ook in Fryslân zijn er problemen met schulden. Dat ziet Simon de Jong van activiteitencentrum 'Uut en Thuus.' Zij zorgen ervoor dat kinderen die hun verjaardag niet kunnen vieren bijvoorbeeld speciale verjaardagsdozen krijgen. "Die dozen gaan niet alleen naar Leeuwarden, maar door heel Fryslân. Wij delen wel zo'n 400 tot 500 dozen per jaar uit," legt De Jong uit. Ook zijn er speelgoedacties met Sinterklaas en Kerst en is in Leeuwarden een zogenaamde 'Speelgoedbank'.

Simon de Jong zegt hetzelfde als Jungmann als het over armoede gaat. "We merken dat het steeds meer speelt. Je zou zeggen dat het steeds beter gaat met de economie, maar wij merken er niets van. Het gaat juist de andere kant op."

Simon de Jong van activiteitencentrum 'Uut en Thuus'

(advertinsje)
(advertinsje)