Oogsttijd in de provincie, dus weer campagne over 'Modder op de weg!'

18 sep 2019 - 16:43

Omdat het oogsttijd is, is de campagne 'Modder op de weg!' van Regionaal Orgaan verkeersveiligheid Fryslân (ROF) weer begonnen. In Morra werd het eerste spandoek opgehangen door gedeputeerde Avine Fokkens van Veiligheid en Vervoer en wethouder Jelle Boerema van Noardeast-Fryslân. De campagne moet weggebruikers er bewust van maken dat er weer viezigheid op de weg kan liggen.

Modder op de dyk kampanje

Volgens Fokkens blijft de campagne belangrijk. "Zeker omdat de oogsttijd is begonnen en er nu modder op de weg kan komen. Dat kan resulteren in ongelukken en dat willen we voorkomen. Met deze campagne willen we zulke ongelukken voorkomen en we werken samen met meerdere overheden, boeren en loonbedrijven. Dat doen we deels door het plaatsen van borden en spandoeken en deels door met boeren en loonbedrijven af te spreken dat als er modder op de weg komt, zij het ook opruimen," legt Fokkens uit.

Open deur

Mensen weten vaak wel dat er modder op de weg terechtkomt. Desalniettemin zet de campagne door. Fokkens: "Baat het niet, dan schaadt het niet. Ook voor schoolgaande kinderen kan het gevaarlijke situaties met zich meebrengen, die willen we voor zijn. Voor de een is het misschien een open deur, maar een extra waarschuwing kan nooit kwaad."

Gedeputeerde Fokkens geeft echter aan dat er geen ongelukken zijn gebeurd door modder op de weg. "Maar voor ons is dat juist een reden om door te gaan met de campagne."

Gedeputeerde Avine Fokkens over de campagne

Foto: Omrop Fryslân, Jeroen Boersma

Als er wel een ongeluk wordt veroorzaakt door modder op de weg, wie is er dan verantwoordelijk? "In principe is de boer wiens rommel op de weg ligt, verantwoordelijk bij een ongeluk. Maar dat wil je liever niet hebben," zegt Tineke de Vries van LTO Noord.

Lukt niet altijd

Ze is wel tevreden met de campagne. "Het maakt mensen toch weer even bewust dat ze niet alleen op de weg zijn, maar dat ze ook rekening moeten houden met boeren en loonwerkers op de weg. Men weet het heel goed, maar je kunt niet iedere vijf minuten de weg schoonmaken. De weg is zo nu en dan eens glad, daar moet je rekening mee houden."

Tineke de Vries van LTO Noord

(Advertentie)
(Advertentie)