Advocaat Van der Goot over liquidatie collega: "Zwarte dag voor rechststaat"

De advocatuur is diep geraakt door de liquidatie van de raadsman van kroongetuige Nabil B. Advocaat Derk Wiersum werd woensdagochtend op straat in Amsterdam doodgeschoten."Een inktzwarte dag. Diep geschokt door het gewelddadig overlijden van confrère Derk Wiersum, Vreselijk nieuws", schrijft advocaat Tjalling van der Goot op Twitter.
Advokaat Van der Goot oer likwidaasje kollega
Wiersum stond Nabil B. bij in de grote liquidatiezaak rondom Ridouan Taghi die nog steeds wordt gezocht. Volgens Van der Goot is dit 'de limit'. "Wij hebben indertijd in de zedenzaak-Robert M. vee bedreigingen en haatmails ontvangen. Maar wat er nu gebeurt, gaat een grens over."
© ANP
"Advocaten moeten hun werk kunnen doen zonder dat ze zich af hoeven te vragen of ze risico's lopen", zegt Van der Goot. "De advocatuur moet bijstand verlenen aan iedereen die dat nodig heeft, dus ook aan populaire typen. Een rechtsstaat functioneert alleen als juist iedereen - ook de kwetsbaren - worden geholpen."
De politie is nog steeds op zoek naar de schutter die tussen de 16 en 20 jaar zou zijn.

'Zeer verontrustend'

Premier Mark Rutte en minister Sander Dekker fan Rechtsbescherming noemen de liquidatie van een advocaat van een kroongetuige 'zeer verontrustend'. Ze zeggen dat de zaak voor de politie de hoogste prioriteit heeft. Minister Ferd Grapperhaus van Justitie zal later op de dag een verklaring afleggen.
Omwonenden van de plaats in de Amsterdamse wijk Buitenveldert waar de 44-jarige Wiersum werd geliquideerd, hoorden drie schoten. Buurtbewoners zeggen dat zijn vrouw bij het slachtoffer stond.
Tjalling van der Goot
"Dit is een inktzwarte dag voor de nabestaanden, maar ook voor de advocatuur", zegt Tjalling van der Goot tegen Omrop Fryslân. "Er moet nog onderzoek naar worden gedaan naar de zaak. Maar als je doodgeschoten wordt omdat je je beroep uitoefent, omdat je als advocaat bijstand verleent, dan raakt dat een fundament van de rechtsstaat."
Van der Goot is niet bang geworden door deze liquidatie. "Dat is juist wat ze willen. Iedereen, ongeacht welke persoon en waarvan deze wordt beschuldigd, heeft recht op adequate en goede rechtsbijstand."
Als mijn privéleven wordt beïnvloed door mijn werk, dan wordt het thuis ook een discussiepunt.
En als er nu een grote crimineel bij Van der Goot komt met een verzoek om rechtsbijstand, zou hij het dan wel doen? "Wij staan alleen verdachten bij, geen getuigen. In onze carrière hebben we nog nooit een discussie gehad, van 'moeten ze deze persoon wel bijstaan, omdat er gevaren en risico's aan kunnen kleven' of omdat we bedreigd zouden kunnen worden." Aan de andere kant: "Dit is niet alleen maar zakelijk, maar - zoals we nu vandaag zien - ook privé. Als mijn privéleven wordt beïnvloed door mijn werk, wordt het thuis ook een punt van discussie. Stel, het doet zich voor, dan zouden we er thuis wel even heel goed over moeten spreken."
Verslaggever Auke Zeldenrust in gesprek met advocaat Tjalling van der Goot