Reacties op troonrede: "Een mooie troonrede, maar het kabinet moet nu wel echt aan de slag"

17 sep 2019 - 16:31

Nu de plannen van het kabinet in de troonrede zijn uitgelegd, komen ook de eerste reacties binnen van verschillende politici. Het was een mooie troonrede, zo zeggen de meesten, maar het kabinet moet wel doorpakken. Praten over zaken is mooi, maar soms is het beter om dingen gewoon op te pakken.

Ontbijt voor politici in Den Haag

Pieter Heerma, de voorzitter van de CDA-fractie in de Tweede Kamer, vond het een hele mooie troonrede. "De Koning begon over 75 jaar vrijheid, en een oproep dat we verantwoordelijk met die vrijheid om moeten gaan als parlementariërs. Dat vond ik erg mooi."

Pieter Heerma (CDA)

Heerma ziet dat de economie momenteel goed doet in ons land. Dat levert volgens hem kansen voor Nederland op. "We moeten werken aan de toekomst. Bijvoorbeeld lastenverlichting voor de middenklasse, en investeren in kennis en innovatie zodat we als Nederland toekomstbestendig zijn."

"Dit kabinet moet wel daadkracht laten zien"

Isabelle Diks, Tweede Kamerlid voor GroenLinks, is voorzichtig optimistisch naar de troonrede. Maar ze moet eerst nog maar zien wat het wordt met de plannen van het kabinet. "Zo langzamerhand moet dit kabinet wel daadkracht laten zien. Grote projecten echt tot uitvoer brengen en samen met de burger dit land vergroenen. Men wil het nu wel, maar het moet allemaal nog wel gebeuren. En de verkoop van de hele energie-transitie, om het hele land mee te krijgen daarin, daar moet dit kabinet nog wel wat aan doen."

Isabelle Diks (Groen Links)

Theo Hiddema van Forum voor Democratie spreekt van een 'waardevol moment' als het gaat over het meemaken van de troonrede. Maar of Nederland er echt zo goed voor staat als het kabinet zegt? "Als het kabinet het zegt, zal er wel een kern van waarheid inzitten. Maar ik moet het nog maar zien. Altijd maar praten over geld, geld, geld. Je moet gewoon dingen doen."

Theo Hiddema (FvD)

Het gaat Hiddema dus niet om de woorden, maar om de daden van het kabinet. "Er is de afgelopen twee jaar niks gebeurd op de terreinen waar ik me de afgelopen tijd mee heb bemoeid. Dan zeggen ze dat mensen er een paar procent op vooruit gaan. Nou, ik heb geen glazen bol, maar als je je vast moet houden aan procentjes...."

"We moeten samen met de boeren optrekken"

De fractievoorzitter van de ChristenUnie, Gert-Jan Segers, spreekt van 'nieuwe hoop en nieuw perspectief' voor de regio. Vooral de aandacht voor de landbouw doet hem goed. "We hebben bijvoorbeeld weer een zelfstandig ministerie van Landbouw. Dat is de aandacht die de landbouw nodig heeft. Sommige partijen zeggen heel makkelijk dat boeren maar weg moeten. Maar we moeten juist samen met de boeren optrekken naar de toekomst toe."

Gert-Jan Seegers ((CU) oer de troanrede

Wel geeft Segers aan dat de landbouw duurzamer moet worden de komende jaren. Hij snapt dat sommige boeren boos zijn, en op 1 oktober in Den Haag willen protesteren. "Ik vind het onrechtvaardig en een verkeerd signaal als politici zeggen dat de veestapel wel doormidden kan. Daarom wil ik ook voor hun belang opkomen."

Wordt in de praktijk waar gemaakt, wat er allemaal wordt beloofd?

Germ Gerbrandy, senator Eerste Kamer

Voor Germ Gerbrandy was het de eerste troonrede waarbij hij als senator van de Onafhankelijke Senaatsfractie aanwezig was. "Zoals de troonrede wordt uitgesproken, wie kan daar op tegen zijn? Het gaat erom, wordt het in de praktijk waar gemaakt, wat er allemaal wordt beloofd? Merken bijvoorbeeld mensen met een krappe beurs dat het beter gaat?"

In de troonrede ging het ook over de landbouw, en daar is Gerbrandy blij mee: "De landbouw heeft het, met het hele stikstofverhaal, bijzonder moeilijk. De Randstad, en het gebied eromheen, moeten in balans komen. Daar ga ik de komende jaren op letten in de Eerste Kamer."

Germ Gerbrandy (OSF) oer de troanrede

Trefwoorden: 
Den Haag Prinsjesdag troonrede
(Advertentie)
(Advertentie)