Veel belangstelling voor werk in PI Leeuwarden

Er is veel belangstelling voor een baan in de gevangenis in Leeuwarden. Die zoekt nieuw personeel vanwege uitbreiding. Voor 19 vacatures waren er meer dan 300 kandidaten.
Soad belangstelling foar wurk yn PI Ljouwert
Maar hoe kan het dat er zo veel animo is voor een baan in de gevangenis? "Het is niet het makkelijkste werk, maar het is een prachtig vak", vertelt gevangenisdirecteur Toon Molleman. "Het is heel veelzijdig."
De wervings- en selectieprocedure werd omgegooid. Er werd een speciale kennismakingsdag georganiseerd. "Mensen konden eerst komen kijken of de plek en de mensen bij hen pasten. Daarna konden ze de keuze maken om een brief schrijven."
De Marwei yn Ljouwert

Social media-campagne

Er waren 300 aanmeldingen voor de wervingsdag. Toen werd er een stop op gezet. "De wervingscampagne hebben we best wel modern ingericht, met een social media-campagne. Daarmee bereik je andere doelgroepen dan bijvoorbeeld een 'ouderwetse' advertentie in de krant."
Het type mensen dat heeft gesolliciteerd, loopt sterk uiteen. Op de kennismakingsdag kwamen jong en oud en mannen en vrouwen af. Vogels Molleman werkt die combinatie van verschillende mensen heel goed in een team. "Als een team medewerkers correspondeert met de gedetineerden, ook qua komaf en leeftijd, kan dat in de praktijk heel goed werken."
Gevangenisdirecteur Toon Molleman
Er worden mensen gezocht voor verschillende functies: complexbeveiligers, inrichtingswerkers (mensen die gedetineerden begeleiden), medewerkers Arbeid en een psycholoog.
De sollicitatieprocedure is nu nog in volle gang. "We hopen mensen zo snel mogelijk te kunnen aannemen. De wervingscampagne gaat heel snel. Na de open dag hadden mensen 48 uur om een brief te schrijven."

Tests

Deze week waren de eerste 'klikgesprekken' met het bestaande gevangenispersoneel. "De sollicitanten gaan 2 oktober een laatste screeningsdag meemaken. Dan wordt een psychologische test afgenomen, maar ook een fitheids- en weerbaarheidstest. Dat is de laatste hobbel die door de sollicitanten genomen moet worden", besluit Molleman.