Leeuwarder studente Kelly de Haan is Prinsjesburger van het jaar

13 sep 2019 - 18:18

Kelly de Haan uit Leeuwarden heeft de Prinsjesburgerprijs 2019 gewonnen. De 21-jarige studente van het Friesland College kreeg de prijs na een bezield verhaal over aandacht voor burgerschap in het onderwijs. De Prinsjesburgerprijs is een wedstrijd voor mbo-scholen uit het hele land.

De verkiezing van de Prinsjesburger is dit jaar onderdeel van het Prinsjesfestival, in de aanloop naar Prinsjesdag, komende dinsdag. De Haan kreeg de prijs vrijdag in Den Haag uit handen van Jan Antonie Bruijn, voorzitter van de Eerste Kamer.

Voor zo'n 400 mensen vertelde De Haan dat burgerschap een zaak van 'overal' en 'altijd' is. Zo hebben de Verenigde Naties aangegeven hoe we kunnen samenwerken aan een betere en duurzamere wereld. Voor die doelen moet in het onderwijs ook meer aandacht komen. De Haan deed haar verhaal uit naam van het Leerbedrijf Invloed Studenten van het Friesland College.

Kelly de Haan en Jan Anthonie Bruijn - Foto: Friesland College

Kelly de Haan over haar prijs

De Haan vertelde over het festival Global Land, waar de studenten projecten doen die met die wereldwijde doelen te maken hebben. Ze maakte zelfs met cliënten uit de verslavingszorg in Leeuwarden een kunstobject. "Ik wilde zo laten weten dat zij ook gewone burgers zijn, net als jij en ik."

"Dit is vet"

Voordat ze op het podium stond, vond De Haan het spannend, maar uiteindelijk viel het mee. "Toen ik daar op het podium stond, dacht ik vooral: dit is vet!"

Juryvoorzitter Tanja Jadnanansing, oud-Tweede Kamerlid, was vol lof voor De Haan. "We hebben verschillende mooie presentaties gezien", zei ze bij de prijsuitreiking. "Maar er was eentje die er met kop en schouders bovenuit stak: Kelly!"

Kelly de Haan - Foto: Friesland College
(advertinsje)
(advertinsje)