Gijs van Solkema al niet meer uit Oranje-volleybalbasis weg te denken

13 sep 2019 - 16:02

Volleyballer Gijs van Solkema speelt nog maar sinds mei voor het Nederlandse team, maar is nu al bijna niet meer weg te denken uit de basis. De 21-jarige Sneker begint vrijdag op het Europees kampioenschap in Rotterdam aan zijn eerste wedstrijd op het EK tegen Montenegro. "Zenuwen? Dat valt nu nog mee. Tijdens de wedstrijd misschien."

Zijn eerste belangrijke bijdrage aan het Nederlandse team was een maand geleden op het Olympisch kwalificatietoernooi. Nederland presteerde boven verwachting goed en won van België en Zuid-Korea. De laatste wedstrijd moest worden gewonnen van Amerika, de nummer twee van de wereld. Nederland, zelf de nummer vijftien van de wereld, was de underdog.

Oranje verloor de eerste twee sets, maar kwam met Van Solkema in de basis terug door de derde set met 25-17 te winnen. Ook in de vierde set kwam Nederland voor en een sensatie hing in de lucht, maar de Amerikanen maakten het af en wonnen de vierde set met 25-21. "Voor iedere speler is het halen van de Spelen een droom. De grootste droom die ik heb. We zijn er dichtbij geweest", zegt Van Solkema.

Foto: Orange Pictures

Nu krijgt Nederland nog één kans. Op een toernooi in januari spelen de beste acht Europese landen die zich niet hebben geplaatst voor de Spelen mee aan dat toernooi. Maar alleen de winnaar gaat naar Tokio. "Het zijn allemaal sterke teams. Je moet eigenlijk alles winnen. Het is geen makkelijke route. Europa is toch het sterkste continent." Italië, Rusland en wereldkampioen Polen hebben zich al geplaatst. Grootste concurrenten worden Frankrijk, België en Servië. Al deze landen staan hoger op de wereldranglijst.

Echte volleybalfamilie

Gijs komt uit een echte volleybalfamilie. "Dat kun je wel zeggen. Iedereen volleybalt in de familie." Zijn oom was ook international, zijn vader speelde op hoog niveau in Nederland en hij ontkwam zodoende niet aan de volleybalsport. "We groeiden op met de bal. Mijn zus (Wies, red.) speelt beachvolleybal. We ontkwamen er net niet aan."

Familie Van Solkema

  • Arno van Solkema (oom)
  • Nu coach van Donitas in Groningen, 17 keer international

  • Gertjan van Solkema (vader)
  • Volleybalde op het hoogste niveau in Nederland

  • Rik van Solkema (neef, 19 jaar)
  • Speelt op het hoogste niveau in Nederland bij Dynamo in Apeldoorn

  • Wies van Solkema (zus, 18 jaar)
  • Beachvolleybalster, werd op het laatste NK vijfde, speelt in de zaal bij US Amsterdam op het één-na-hoogste niveau

Gijs van Solkema ging al op zijn zestiende uit huis om voor het Talententeam in Papendal te spelen. Daarna maakte hij de stap naar Duitsland. Daar speelt hij in een van de beste competities van de wereld bij SGV Lüneburg. Een club uit Reppenstedt, een plaatsje met 3.500 inwoners onder Hamburg. Vorig jaar haalde Lüneburg de bekerfinale en de halve finale van de play-offs om het landskampioenschap.

In Duitsland speelde hij zich in beeld van Roberto Piazza. De Italiaan werd in maart bondscoach van Oranje en zette de neven Rik en Gijs van Solkema meteen op de longlist voor het Nederlandse team. Rik, nog maar 19, viel af. Maar Gijs mocht mee in de campagne van dit jaar.

Het EK is daarmee zijn eerste grote mondiale toernooi. Maar zenuwen kent hij eigenlijk niet. Van Solkema: "Ik heb hier (Ahoy, red.) natuurlijk ook al het OKT gespeeld. Daarom ben ik dat nu wel gewend. Het is wel verschrikkelijk mooi om dat mee te maken. In zo'n mooie hal, voor zo veel mensen. Daar heb ik zo veel zin in."

Trefwoorden: 
volleybal EK Gijs van Solkema
(advertinsje)
(advertinsje)