Brief uit Australië: Alex Howard wil graag meezeilen in de SKS

13 sep 2019 - 15:22

Alex Howard uit het Australische Melbourne wil volgend jaar graag meezeilen op een skûtsje in de SKS. Om dat voor elkaar te krijgen, heeft hij een brief geschreven. Die brief werd vrijdagochtend door Sebo Buitenkamp uit Terherne op Facebook gezet.

Foto: Omrop Fryslân, Jitze de Vries

De 50-jarige Howard zeilt al sinds hij klein is. Hij begon in Melbourne op het Albert Park Lake, een meer dat in de stad ligt. Hij zeilde eerst in kleine bootjes, maar toen hij later aan de universiteit studeerde, deed hij ook mee in de 420-klasse en in lasers.

"Al in mijn jeugd deed ik mee aan kampioenschappen hier in de staat, maar ook landelijke kampioenschappen heb ik wel gezeild", zo zegt Howard in een reactie op Facebook. Twee jaar geleden deed Howard nog mee aan een zeilrace van het Australische Darwin naar het Indonesische eiland Ambon.

Belangstelling voor het skûtsjesilen

Door het zeilen kwam hij in aanraking met mensen uit Nederland, die hem beelden lieten zien van het skûtsjesilen. Alex werd verliefd op de beelden en dacht: daar wil ik ook aan meedoen. Daarom heeft hij nu een brief gestuurd, die terechtkwam bij Sebo Buitenkamp.

Foto: Facebook

"De brief is via Dorpshuis De Buorkerij bij mij terechtgekomen. Ik zit in de wedstrijdcommissie van Heerenveen. Wij organiseren altijd de wedstrijd op Terherne. Ik vond het verhaal zo bijzonder, dat ik hoop dat wij er invulling aan kunnen geven op een of andere manier."

Facebookvrienden

Inmiddels is Howard op Facebook vrienden met Sytze Brouwer (de schipper van het skûtsje van Heerenveen in de SKS) en Harmen Brouwer (schipper op De Drie Gebroeders in de IFKS). Hij beseft goed dat een skûtsje heel wat anders is dan de boten waar hij zelf op heeft gezeild.

"Zo heeft een skûtsje bijvoorbeeld een zeer zware giek die over het dek komt, dus als het doorgaat, zal ik wel moeten wennen. Aan de andere kant, je stapt aan boord en moet zo snel mogelijk naar de finish. Dat blijft hetzelfde."

Harmen Brouwer vindt het geweldig

"Ik zag de brief voorbij komen op Facebook. Dit soort verhalen vind ik geweldig, dus daarom ben ik vrienden geworden met deze man op Facebook", zo zegt Harmen Brouwer. Maar of Brouwer ook een plekje heeft voor Howard volgend jaar?

"Hij mag natuurlijk wel een keer mee te zeilen als hij in Nederland is, maar wij trainen bijvoorbeeld ook. Ik weet niet of hij het waar kan maken dat hij als zeiler zomaar kan meedraaien aan boord."

Andere skûtsjeschippers

Naast de gebroeders Brouwer worden ook andere skûtsjeschippers van de brief op de hoogte gebracht op Facebook. Hoe het ook komt, Howard wil sowieso naar Nederland komen, zo zegt hij. Dus krijgen we misschien wel de eerste deelnemer uit Australië in de skûtsjevloot.

(advertinsje)
(advertinsje)