Hendrik ten Hoeve, Klaasje Postma en Freark Smink nieuwe leden Fryske Akademy

13 sep 2019 - 15:24

Oud-senator Hendrik ten Hoeve en de acteurs Klaasje Postma en Freark Smink zijn vrijdag benoemd tot lid van de Fryske Akademy. Dat gebeurde tijdens de 81e Akademydei in Leeuwarden.

Ten Hoeve was 16 jaar senator voor de OSF en daarvoor Statenlid voor de FNP. Oud-Tryater actrice Klaasje Postma heeft in zo'n 60 toneelstukken gespeeld en was vorig jaar nog te zien in De Stormruiter. Freark Smink maakte furore als acteur en later ook bij Omrop Fryslân als Sybe Satellyt. De Fryske Akademy benoemt elk jaar een aantal nieuwe leden op grond van hun verdiensten voor de Friese taal en cultuur.

Hindrik ten Hoeve, Klaasje Postma en Freark Smink - Foto: Omrop Fryslân, Onno Falkena

De 81e Akademydei werd geopend door interim-directeur Willem Smink. Hij sprak over de stand van zaken bij de Fryske Akademy. De Akademy kampt al tijden met geldgebrek en zal moeten reorganiseren om te overleven.

Vorige week zijn twee rapporten over het toekomstperspectief en de beste bestuursconstructie van de Fryske Akademy openbaar gemaakt. Op basis van die rapporten zal de provincie Fryslân in samenwerking met het ministerie van Onderwijs, de KNAW en de Fryske Akademy een voorstel over de toekomst van het instituut uitwerken. Verantwoordelijk gedeputeerde Avine Fokkens is vrijdag niet aanwezig op de Akademydei vanwege andere afspraken.

Op de Akademydei draait het echter niet alleen om de actualiteit, maar ook om de wetenschap. Promovendus Anne Merkuur houdt een presentatie over haar onderzoek naar veranderingen in Friese werkwoordsvervoeging en wat dat zegt over taal. Projectleider Aldfrysk Han Nijdam spreekt over het Oudfries recht en de invloed van het Romeinse en canonieke recht in Fryslân in de vroegmoderne tijd.

De Fryske Akademy doet wetenschappelijk onderzoek op het gebied van de Friese taal, meertaligheid en de regionale geschiedenis. Het instituut is sinds 1990 gelieerd aan de Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen (KNAW). Wat KNAW-voorzitter Wim van Saarloos betreft, blijft dat zo.

Foto: Omrop Fryslân, Onno Falkena
(advertinsje)
(advertinsje)