Freedsmerk: "Een tunnel naar Ameland? Wie dat heeft bedacht, wegwezen!"

13 sep 2019 - 14:12

Hoe komen we in de toekomst nog op Ameland? Die vraag houdt Rijkswaterstaat al tijden bezig. Drie mogelijkheden worden nu nader onderzocht en een daarvan is een tunnel naar het eiland. Moeten we die optie serieus nemen of kan die meteen wel worden geschrapt?

Foto: Omrop Fryslân, René Koster

Van de Leeuwarder vrijdagmarkt kwam een verscheidenheid aan reacties. "Een tunnel? Naar Ameland? Dat meen je niet! Wat een lachwekkend idee!" Maar ook: "Goed idee, dan ben je ook niet meer afhankelijk van bepaalde tijden of het weer!"

De gedachte dat Ameland dan zijn eilandstatus zou verliezen, sprak de meesten niet aan. Anderen vonden het geen bezwaar. "Je kunt immers ook door een tunnel naar Engeland!" Een mevrouw vond dat met de komst van een tunnel de romantiek verdwijnt: "Als de boot gaat varen begint de vakantie, met onderweg de meeuwen en de zeehondjes. In een tunnel zie je niks."

Weer een ander dacht meteen aan de economie: "De bouw van zo'n ding zou wel veel werk opleveren. Maar ja, de CO2- en stikstofuitstoot, dan zit je daar weer mee!" Volgens een ander moet het geld de doorslag geven: "Wat is het goedkoopst? Dan moeten we dat doen."

Freedsmerk: over een eventuele tunnel naar Ameland

(advertinsje)
(advertinsje)