Aandacht voor kerken architect Pierre Cuypers in Heeg, Blauwhuis en Sneek

13 sep 2019 - 12:07

Voor drie kerken van de St. Antonius van Paduaparochie is er vanaf vrijdag veel aandacht: de Sint-Jozefkerk in Heeg, de Sint-Vituskerk in Blauwhuis en de Sint-Martinustkerk in Sneek. Dat is omdat het zaterdag open monumentendag is en omdat de kerk in Blauwhuis 150 jaar bestaat, maar ook omdat deze kerken ontworpen zijn door de bekende architect Pierre Cuypers (1827-1921).

Pierre Cuypers yn Heech

Er is een speciaal boekje gemaakt over de kerken met een fiets- of autoroute en in de kerken is er een tentoonstelling over Cuypers. Bijzonder is dat een achterkleinzoon van Pierre Cuypers, die zelf ook Pierre Cuypers heet, vrijdag op bezoek is bij de parochie.

Achterkleinzoon en historicus Pierre Cuypers legt uit wat er zo mooi is aan de kerken van zijn voorvader "Zijn uitmonstering, kleur en diversiteit. En alles wat er aan onderdelen is: de preekstoel, beelden en de kandelaren. Alles is door hem ontworpen als een totáálkunstwerk. Alles hoort bij elkaar."

Architect Pierre Cuypers (1827-1921) - Foto: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed

Cuypers: "Ik vind het leuk om kennis te maken met de mensen die er enthousiast mee bezig zijn. Vooral omdat de kerken in zo'n mooie conditie zijn, is het fantastisch. Ik ben door het dolle heen."

Friese kerken nog intact

Het unieke van de Friese kerken, is dat ze nog intact zijn. Cuypers: "In heel veel kerken is in de jaren zestig de witkwast er overheen gegaan en er zijn ook nog beelden verwijderd omdat men het te druk en te bont vond. Als kerken een andere bestemming krijgen, wordt het interieur er altijd uitgesloopt. Terwijl het interieur eigenlijk een onverbrekelijk onderdeel is van het monument. Het is niet enkel de buitenkant van een gebouw, maar ook de compositie van alles wat erin zit."

Oerpakesizzer Pierre Cuypers

Daarnaast is het ook wel bijzonder dat er maar liefst drie Cuyperskerken in één gemeente staan. "Dat heeft natuurlijk ook een beetje te maken met gemeentelijke herindeling," geeft Cuypers toe. Echter: "In Amsterdam zijn er nog een paar meer, maar daar zijn ook kerken afgebroken. Hier is men behoudender en voorzichtiger geweest, en heeft deze juwelen hier kunnen bewaren."

Eigenlijk is het vreemd dat de architect voor Fryslân kerken heeft ontwerpen. "De kerken behoorden tot het bisdom van Utrecht waar Cuypers door de bisschop als kerkenbouwer gezien werd als te duur. Men hield hem buiten de deur wat opdrachten betreft. Maar Sible de Blaauw vertelde mij dat die Friezen eigenlijk altijd hun eigen gang gingen. De bisschop zat ver weg en als zij Cuypers wilden hebben dan wérd het Cuypers."

Koster Tekstra uit Heeg is er blij mee dat de achterkleinzoon in zijn kerk is. "Zo komt het wel heel dichtbij. Hij is ook historicus, dus hij weet er ook wel wat van." Tekstra hoopt op veel bezoekers dit weekend. "Er is overal wat te doen, maar wij denken wel dat er mensen met interesse op af komen."

Achterkleinzoon Pierre Cuypers over de kerken in Heeg, Sneek en Blauwhuis

(Advertentie)
(Advertentie)