Waterschappen testen nieuwe soorten asfalt voor op zeedijk

12 sep 2019 - 18:31

Om uit te vinden hoe onze zeedijken sterker kunnen worden, is Wetterskip Fryslân met twee andere waterschappen gestart met een proef tussen Westhoek en Zwarte Haan. De waterschappen testen drie innovatieve manieren, om te zien of de zeedijk daar sterker van wordt.

Foto: Wetterskip Fryslân

Drie proefvakken van 1.500 vierkante meter zijn gevuld met diverse mengsels van asfalt en andere lagen. "Zijn er innovatieve asfaltmengsels, asfaltconstructies of aanbrengtechnieken die onze zeedijk sterker maken en klaar voor de toekomst?", was de vraag van de waterschappen.

Enkele aannemersbedrijven hebben daarop gereageerd en kwamen met oplossingen die rekening houden met het hergebruiken van materialen.

Foto: Wetterskip Fryslân

Ruim 500 kilometer aan dijken langs de Nederlandse kust is (deels) geasfalteerd. Een groot deel van de asfaltbekleding is ouder dan dertig jaar en vertoont langzamerhand steeds meer mankementen. Een deel is al afgekeurd. De technieken en methoden voor asfaltbekledingen op dijken zijn weinig veranderd in de afgelopen jaren. Daarom hopen de waterschappen nu op een sterkere en duurzamere bekleding voor de toekomst.

(Advertentie)
(Advertentie)