Speciaalbier voor tentoonstelling over Vikingen in Fries Museum

12 sep 2019 - 15:04

Het Fries Museum in Leeuwarden doet iets bijzonders, vanwege de tentoonstelling over Vikingen, die vanaf komende maand te zien is: het museum laat speciaal Vikingbier brouwen door een brouwerij in Aldtsjerk. Ze zijn er al enige tijd geleden mee begonnen en de eerste brouwsels zijn nu klaar.

Foto: Omrop Fryslân

Het Fries Museum benaderde de brouwerij in Aldtsjerk, die het zogenaamde 'Rodulf de Viking-biertje' maakte. "Volgens het museum moest er een stoer persoon bij het biertje worden bedacht. Toen kwamen zij met Rodulf, die rond 800 de Noordzee onveilig maakte", vertelt brouwer Frans Filius.

"Hij roofde schatten van andere landen. Totdat hij bij ons kwam, toen versloegen de Friezen hem. Toen pakten zij zijn schatten af." Dat vonden ze een mooi verhaal om aan het biertje te koppelen.

Honing

De brouwerij gebruikt honing voor het bier. "Van de honing gebruiken we de suikers om alcohol te maken. Maar in het bier zitten ook de geuren en smaken die bijen uit honing halen", legt Filius uit.

De Vikingen dronken zelf echter geen bier. Ze namen liever mede, ook wel honingwijn. "Bier maak je van granen, waar je suikers van maakt. Wij voegen daar honing aan toe. Die unieke geur- en smaakstoffen maken het bier weer heel anders. De bieren van vroeger smaakten anders dan die van nu, maar ik denk dat dit er wel op lijkt."

De brouwerij gaf donderdag alvast een voorproefje en liet een stukje van het proces zien. Het bier is pas over een aantal weken echt klaar.

Ferslachjouwer Bauke Deelstra preau it Vikingbier alfêst

(advertinsje)
(advertinsje)