Terschellinger FrieslandCampina-boeren laten melk nu op eiland tot kaas worden

12 sep 2019 - 14:50

Terschellinger boeren die bij FrieslandCampina zijn aangesloten, laten hun melk voortaan op het eiland verwerken. Tot nu toe gaat iedere week nog een tank met melk naar het vasteland, maar daar komt dus verandering in.

Foto: ANP

De komende jaren zal de melk steeds vaker op het eiland worden verwerkt tot kaas. De boeren zullen ook meer land natuurvriendelijk beheren en dat is weer goed voor de weidevogels op het eiland. De Vogelbescherming is blij met de ontwikkeling.

Als de kaas in de Terschellinger kaasfabriek klaar is, wordt die naar het vasteland gebracht. De kaas heeft de naam PolderPracht-kaas. PolderPracht is een project dat de Vogelbescherming al in 2014 in gang zette, om het bloemrijke gebied van weidevogels op het eiland te behouden. Dat betekent dat melkveehouders bij hun werkzaamheden rekening houden met de natuur en vogels, waardoor de productie wel minder hoog is. Daarom krijgen de boeren een hogere melkprijs voor de melk waar de kaas van wordt gemaakt.

Foto: Vogelbescherming Nederland

Willen de boeren die hogere melkprijs blijven ontvangen, dan moeten ze in 2023 zes duurzaamheidsdoelen hebben bereikt. Zo mogen ze 20% van het land pas na 15 juni maaien, zodat de weidevogels de kans hebben om hun kuikens groot te brengen. Het eten van de koeien moet ook komen van het eigen land.

De extra liters melk kunnen naar de fabriek van kaasmaker Jan Willem Zeilstra. Volgend jaar verhuist de kaasfabriek naar West-Terschelling. Daar kan de fabriek ook groeien.

(advertinsje)
(advertinsje)