Aukje de Vries over stikstofkwestie: "Het loket voor makkelijke oplossingen bestaat niet

12 sep 2019 - 12:57

Tweede Kamerlid Aukje de Vries (VVD) uit Leeuwarden hoopt dat er snel een oplossing komt voor het stikstofprobleem. Door een uitspraak van de Raad van State over de Nederlandse stikstofaanpak komen er veel projecten in de landbouw, woningbouw en infrastructuur stil te liggen.

Aukje de Vries (VVD) - Foto: ANP

Een project zou pas van start kunnen gaan als er bewijs is dat de natuur er geen hinder van heeft. Het zou ook betekenen dat het onderhoud aan de Afsluitdijk moet stoppen. "Het werk is al begonnen, dus dat zou erg vreemd zijn. Dan zouden de mensen die er op dat moment werken niet verder kunnen gaan. Er moet worden gekeken hoe er op korte termijn een vergunning kan komen", geeft De Vries aan.

Slechte zaak

"Het zou een slechte zaak zijn. Maar dat geldt voor andere projecten natuurlijk ook: woningbouw, dijken, uitbreiding van bedrijven. Er zijn ergens anders al woningbouwprojecten stilgelegd. In Den Haag wordt het gezien als een groot probleem. De commissie Remkes moet eind september met een plan komen", legt De Vries uit.

Op korte termijn

Die commissie is ook op verzoek van de Kamer begonnen. "Die moeten wij ook de tijd geven. Maar op de korte termijn moeten wij wel vergunning aan de gang krijgen. Het kan niet zo zijn dat het land stil komt te liggen. Je kunt ook nog een bepaalde toets laten uitvoeren en met compensatie werken, daar moet commissie Remkes naar kijken. Wij willen ook graag overzicht van over welke projecten het gaat."

Tegen elkaar uitspelen

De Vries geeft wel aan dat er moet worden gedacht aan de uitspraak van de Raad van State. "Het is een lastig probleem, waar veel belangen bij spelen. Er moeten geen mensen tegen elkaar worden uitgespeeld, zoals D66 nu met de boeren doet. Maar goed: het loket voor makkelijke oplossingen bestaat niet."

Tweede Kamerlid Aukje de Vries (VVD) over de stikstofkwestie

(advertinsje)
(advertinsje)