Leeuwarder Stadswerf bestaat kwart eeuw

12 sep 2019 - 12:22

De Stadswerf in Leeuwarden bestaat donderdag 25 jaar. Op de werf werken mensen die zijn uitbehandeld bij de GGZ. Bij hen dreigt soms het gevaar dat ze in een isolement terechtkomen. Door een aantal dagen in de week op de werf te werken, houden ze sociale contacten en hebben ze meer structuur in hun leven.

Normaal staat de Stadswerf in het teken van het restaureren van schepen, maar op dit moment wordt alles klaargemaakt voor het grote feest. Donderdagmiddag wordt er een boek gepresenteerd over de geschiedenis van de werf en genieten werknemers en gasten van een hapje en een drankje.

Pieter werkt bij de Stadswerf en volgens hem is het heel belangrijk dat zulke plekken bestaan. "Op een bepaald moment raak je thuis in een isolement en dan is het heerlijk om een plek als deze te hebben, waar je je weer gewaardeerd voelt", legt hij uit.

Foto: Stadswerf Leeuwarden

"Het is hier fantastisch met z'n alles. Je doet allemaal lekker je eigen ding. Iedereen heeft respect en begrip voor elkaar. We weten dat iedereen wel iets heeft en dat je kunt zijn wie je bent."

De stichting achter de Stadswerf is De Werf. Het bestuur daarvan krijgt niet betaald. "Dat is bijzonder, want vind maar eens mensen die zich sterk willen maken voor mensen met een psychische beperking", legt werfbaas Mathijs Westra uit. "Een gebroken voet kun je zien, maar wat er in het hoofd aan de hand is, zie je niet. Dan is het mooi dat mensen hier een plek kunnen vinden."

Verslaggever Jeroen Boersma ging langs bij de Leeuwarder Stadswerf

Trefwoorden: 
Leeuwarden stadswerf
(Advertentie)
(Advertentie)