'Oermens' Harm Jan Wilbrink uit Paesens: "Ik heb gekozen voor rust"

12 sep 2019 - 09:55

Waarom lichttherapie als je ook gewoon buiten kunt zijn? En waarom al die suikers als de oermens het zonder suiker ook eeuwen lang overleefde? Die vragen stelde 'oermens' Harm Jan Wilbrink uit Paesens zichzelf toen hij zich niet goed voelde. Hij stapte over op een levensstijl van overleven, met veel wandelen, eten zonder suiker en zo weinig mogelijk techniek. Donderdag verzorgt hij een lezing in Leeuwarden over dit thema en er komen ook speciale workshops.

"Het is een nieuw imago," zegt Wilbrink oer zijn 'oermens'-zijn. Harm Jan Wilbrink is Waddengids en woont al 12 jaar in Paesens. "Twintig jaar geleden woonde ik in de stad en had ik een kantoorbaan. Maar ik kwam erachter dat het niet gezond was en ik zocht heil in de natuur. Elke dag een paar uur buiten wandelen. Ik heb me een andere levensstijl aangemeten: gezond eten, bewegen en slapen."

'Oermens' Harm Jan Wilbrink uit Paesens - Foto: Omrop Fryslân, Bauke Deelstra

Desondanks blijft Wilbrink bescheiden. "Ik ben ook maar iemand die zoekende is in deze moderne tijd. Maar als je bijvoorbeeld naar de supermarkt gaat, zie je dat er in 70-80 procent van de producten suiker zit. Dan moet je argwanend zijn. Het vraagt dat je erover nadenkt en jezelf positioneert." Wilbrink eet daarom geen suikers meer.

Verslaggever Bauke Deelstra bij 'oermens' Harm Jan Wilbrink in Paesens

"Ik ben al twintig jaar met dit proces bezig. Op een gegeven moment denk je: ik zoek liever de stilte, de schone lucht en ik ga vroeg op bed," zegt hij. Hij eet nu heel anders dan vroeger. "Het schijnt dat de oermens wel zo'n 200 planten aten, dat is een enorme voorsprong op ons." Wilbrink doet aan 'slow-cooking.' Hij neemt de tijd om gezond eten klaar te maken. Zo heeft hij een speciaal soepje gemaakt dat 24 uur in een pan heeft gesudderd "Ik heb voor rust gekozen."

Verslaggever Bauke Deelstra mag de 'oersoep' van Wilbrink proeven

(advertinsje)
(advertinsje)