Joop Mulder Plak uitgereikt aan theatermaker Emke Idema

11 sep 2019 - 22:25

Theatermaker Emke Idema heeft de Joop Mulder Plak 2019 gewonnen. Ze kreeg de prijs woensdagavond in Harlingen van Joop Mulder zelf uitgereikt, plus een bedrag van ruim 10.000 euro.

Foto: Omrop Fryslân, Willem de Vries

De prijs werd voor de derde keer uitgereikt en is bedoeld om jong talent te steunen. Naast Idema waren ook het ontwerpersduo 'Studio buiten werking' en beeldmaker Sofie Doeland genomineerd.

In het juryrapport stond onder andere het volgende over Idema: "Emke is een interessante maker die discipline-overschrijdend werkt en de laatste jaren gestaag een serie voorstellingen heeft gemaakt die zowel in de zaal als op locatie te zien waren. Werken waarin Emke's engagement met het onderwerp altijd voelbaar is en waarin het publiek altijd wordt aangesproken zich te verhouden tot de thematiek van de voorstelling."

Idema had niet verwacht dat ze de prijs zou krijgen: "Het is hartstikke leuk om zo genomineerd te zijn en dat er aandacht is voor je project. Misschien heb ik er bewust niet te lang over nagedacht, want als er dan ineens een wedstrijdje is, wil ik natuurlijk ook winnen."

Joop Mulder en Emke Idema - Foto: Omrop Fryslân, Willem de Vries

Verslaggever Willem de Vries was bij de uitreiking en sprak met winnares Emke Idema

Joop Mulder is er blij mee dat de prijs in het leven is geroepen. "Het is natuurlijk heel erg mooi dat je iemand zo'n stimulans kan geven. Het is toch tien mille, daar zal iedere kunstenaar natuurlijk dol- en dolblij mee zijn. Je kunt echt iets voor iemand doen en dat vind ik heel belangrijk."

Joop Mulder over de prijs

(Advertentie)
(Advertentie)