Campagne tegen zelfdoding: "Erover praten kan opluchten"

GGD Fryslân begint dinsdag met een publiekscampagne voor zelfmoordpreventie, gericht op jongeren. Net als in de afgelopen jaren voert GGD Fryslân deze campagne in samenspraak met de landelijke organisatie 113 Zelfmoordpreventie. Doel van de campagne is om het taboe rondom zelfdoding te doorbreken en te laten zien dat erover praten, kan helpen.
© Omrop Fryslân
In het jaar 2018 maakten ruim 1.800 Nederlanders een eind aan hun eigen leven. Landelijk gezien gaat het dan om een daling van 5 procent; in Fryslân was de daling nog groter: 10 procent. "We zien gelukkig een afname, maar je kunt niet zeggen dat het een structurele daling is. Daarvoor moet je toch over meerdere jaren kijken", zegt Reinder van Zaane van de GGD Fryslân.

Jongeren

Onder mensen in de leeftijd van 20 tot 40 jaar is het aantal zelfdodingen echter toegenomen. Daarom richt GGD Fryslân zich in de campagneweek op jongeren tussen de 12 en 27 jaar. Uit onderzoek van 113 Zelfmoordpreventie blijkt dat 1 op de 10 jongeren in deze leeftijdscategorie zelfmoordgedachten heeft.
"We vinden het belangrijk om hier aandacht aan te besteden en te proberen het zelfdodingscijfer omlaag te krijgen. De boodschap daarbij is dat erover praten echt kan helpen en opluchten."
Reinder van Zaane over de campagne
Om het taboe te doorbreken, vraagt de GGD scholen om het thema zelfdoding onder de aandacht te brengen. Het gaat dan om middelbare scholen en mbo- en hbo-scholen. "Daarbij krijgen scholen posters met de boodschap dat erover praten kan helpen." Ook zal het onderwerp onder de aandacht worden gebracht via de radio en sociale media.
Heb jij hulp nodig? Dan kun je contact opnemen met Stichting 113 Zelfmoordpreventie via 0900 0113 (24/7 bereikbaar) en www.113.nl.