Ruim tweehonderd Riedsters uit vier landen treffen elkaar in feesttent Ried

Ried beleeft een internationaal weekeinde, want het is deze dagen de plek voor het Riedertreffen dat voor de zesde keer wordt georganiseerd. Inwoners uit alle dorpen of gemeenten in Europa met de naam Ried komen dan samen. Het gaat naast de bewoners van het Friese dorp Ried ook om Duitsers, Zwitsers en Oostenrijkers.
Goed 200 Riedsters út fjouwer lannen treffen inoar yn feesttinte Ried
Vanuit het buitenland zijn zo'n tweehonderd Riedsters naar het Friese Ried gekomen. Ze werden daar ontvangen in een feesttent met een stamppotbuffet. De komende dagen worden ze meegenomen op reis door de provincie. Zo is er onder andere een uitstapje naar de Afsluitdijk.
© Omrop Fryslân, Hayo Bootsma
Het treffen vindt om de vijf jaar plaats en is voor het eerst georganiseerd in 1985. Dat werd toen gehouden in Zwitserland. Een van de organisatoren was W.J. Riemersma uit Ried. Hij maakte kennis met Ernst Meeder uit Oostenrijk. Die kwam tijdens een rit door Fryslân in Ried terecht en vond dat zo interessant dat hij op zoek ging naar andere plaatsen met dezelfde naam.
Naast Ried in Fryslân gaat het om Ried im Zillertal en Ried in der Riedmark in Oostenrijk, Das Hessische Ried in Duitsland en Ried bei Kerzers in Zwitserland.