Friese beeldhouwer Pier Pander herdacht op honderdste sterfdag

In het Historisch Centrum Leeuwarden en het Pier Pander Museum staan mensen vrijdag stil bij de honderdste sterfdag van de Friese beeldhouwer Pier Pander. Op 6 september 2019 was het exact een eeuw geleden dat Pander overleed.
Stjerdei Pier Pander
Pier Pander werd in 1864 in Drachten geboren als zoon van een schipper. Zijn kunstige houtsnijwerk viel al snel op en hij groeide uit tot één van de bekendste Nederlandse kunstenaars van zijn tijd. Pander woonde het grootste deel van zijn leven in Rome, waar hij op 55-jarige leeftijd de ziekte tuberculose niet overleefde.
Na de kunstacademie in Parijs, werd Pander invalide. Toch werd hij een succesvol beeldhouwer. Toen hij 21 jaar was, won hij de belangrijke prijs Prix de Rome.
Tempeltje van Pier Pander © Omrop Fryslân
Pander kreeg veel opdrachten voor portretten, onder andere van het koninklijk huis. Het portret van koningin Wilhelmina op de gulden is van hem. Zijn levenswerk, een beeldengroep van vijf mannen in een tempel, staat sinds 1924 in de Leeuwarder Prinsentuin.
Jankobus Seunnenga zingt gedichten op muziek © Ronnie Porte
Op de herdenking in Leeuwarden waren zo'n vijftig mensen om stil te staan bij de honderdste sterfdag van Pander. Professor Marcel Broersma, biograaf, vertelde over de erfenis van Pander. De kunstenaar was de eerste Nederlander met een eigen museum door 'slim nalatenschap', zegt Broersma. Het museum opende in 1954.
Jankobus Seunnenga zong in het Historisch Centrum Leeuwarden gedichten op muziek en Dichter des Vaderlands Tsead Bruinja droeg een gedicht op aan Pier Pander: 'De bûtenkant is de oare kant'.
Stjerdei Pier Pander