Freedsmerk over geweld tegen agenten: "Ze heeft er na zeven jaar nog steeds last van"

06 sep 2019 - 14:16

"Mijn dochter werkt bij de politie en was zeven jaar geleden betrokken bij een knokpartij. Daar heeft ze nu nog last van. Er moet écht iets gebeuren, want het respect is helemaal weg!" Deze reactie op de Leeuwarder vrijdagmarkt klonk bijna als een aanklacht tegen het schofterige en gewelddadige gedrag waar agenten tegenwoordig mee te maken hebben.

Foto: Omrop Fryslân, René Koster

Een taser (stroomstootwapen) zou een oplossing kunnen zijn, als is niet iedereen daarvan overtuigd. "Respect kun je er niet in rammen."

De meesten denken dat deze ontwikkeling komt door opvoeding. "Kinderen krijgen te veel vrijheid omdat beiden ouders werken." Maar ook dat kinderen juffen, meesters en andere volwassenen bij hun voornaam aanspreken, werd genoemd. "Ik zei vroeger eens 'Peter' tegen onze buurman. Mijn vader stond ernaast en dat heb ik geweten: ik heb zeven weken niet naar het toilet gekund!"

Agenten in het buitenland laten het zo ver niet komen, die slaan je de hersens in.

Koopman op de markt

Eén vrouw wilde liever de geweldsspiraal doorbreken. "Als iemand een agent met een mes of schroevendraaier aanvalt, moet je proberen daar op een andere manier mee om te gaan. Met zo'n taser bewantwoord je geweld met geweld, dat is niet de oplossing."

Verslaggever René Kosten praatte op de vrijdagmarkt over geweld tegen politieagenten

(Advertentie)
(Advertentie)