Bezwaarmakers festival Eilân stappen naar de rechter

06 sep 2019 - 13:42

De bezwaarmakers tegen het festival Eilân op Terschelling stappen naar de rechter. De advocaat van de stichting Ons Schellingerland heeft vrijdag een voorlopige voorziening aangevraagd bij de rechtbank.

Boargemaster Wassink oer it trochgean fan Eilân

Henk Hees van Ons Schellingerland

De stap naar de rechter van de stichting komt niet als een verrassing. Donderdag gaf voorzitter Henk Hees al aan naar de rechter te stappen, als het college van burgemeester en wethouders van Terschelling een omgevingsvergunning zou afgeven. Dat gebeurde donderdagavond laat, na grondig overleg met betrokkenen en een extra raadsvergadering.

Niet voldoende

Volgens Ons Schellingerland zijn de aanpassingen aan het festival niet voldoende. Door de aangekondigde verplaatsing van podia bij de mar fan Hee, waar het festival moet worden gehouden, ontstaat volgens Hees ook een nieuw probleem. "Het blijft in een Natura 2000-gebied en naast een stiltegebied. Het enige inhoudelijke dat aangepast is, is de eis van de rechtbank dat de geluidsnormen omlaag gaan", zegt Hees.

"Beschermd vogelgebied"

"Het verplaatste podium bevindt zich straks in beschermd vogelgebied", vervolgt Hees. "Daarnaast is geen rekening gehouden met de stikstofregels. Zowel de provincie als de gemeente gaan hier volledig aan voorbij. Ik zie geen mogelijkheid waarop het festival nog door zou kunnen gaan."

De stichting Ons Schellingerland verwacht dat de zaak vrijdag of uiterlijk maandag voorkomt.

Foto: Omrop Fryslân

Stichting Ons Schellingerland denkt dus gelijk te krijgen van de rechter. Daniël van Drunen, van de organisatie van het festival, zegt daar echter geen rekening mee te houden. "Het is zeker niet het geval dat wij iets niet goed hebben voorbereid. Er is alleen gesteld dat er niet genoeg tijd was om te controleren wat we hebben voorbereid", zegt Van Drunen. "Naar onze mening was onze voorbereiding in eerste instantie afdoende voor de vergunning."

Daniël van Drunen van de organisatie van het festival

De stikstofregels waar Hees het over heeft, zijn volgens Van Drunen goed naar gekeken. "Daar is ook door deskundigen goed naar gekeken. Er is in rapportage rekening gehouden met uitstoot en daarvan is vastgesteld dat we onder de vastgestelde grens bleven."

Voorbereidingen

De voorbereidingen voor het festival zijn inmiddels begonnen. Maar krijgen ze alles nog wel op tijd klaar? "Gelukkig heb ik daar een geweldig team voor. We beginnen morgenochtend met de opbouw. Dat is een dag later dan gepland. Donderdag hopen we met open armen de bezoekers te ontvangen."

(Advertentie)
(Advertentie)