Cateraar Eilân in spanning: "Veel gedupeerden als het niet doorgaat"

05 sep 2019 - 15:08

"Dit is zeker een geschikte plek. Het heeft ook een recreatiebestemming, dus het lijkt me ideaal voor een mooi festival." Dat zegt Flang Cupido van Terschelling. Hij verzorgt de catering bij het festival Eilân, dat volgende week donderdag wil beginnen bij het meertje van Hee op het eiland.

Of het festival door kan gaan is nog maar de vraag; de rechter heeft vorige week de evenementenvergunning geschorst. De organisatie van Eilân heeft donderdag een nieuwe vergunning aangevraagd. De gemeenteraad praat donderdagavond in een extra raadsvergadering ook over het festival.

"Werk, tijd en geld kwijt"

Ook voor cateraar Cupido is het spannend of het allemaal wel doorgaat. "Het is flink spannend", vertelt hij. "We moeten er wel klaar voor zijn als het doorgaat. Anders moeten we alles weer terugsturen, dat is zonde. Als het niet doorgaat, zijn er veel gedupeerden. Mensen die heel veel werk, tijd en geld kwijt zijn."

Foto: Omrop Fryslân, Auke Zeldenrust

Cupido is geboren en getogen op Terschelling. Hij zorgt er tijdens het festival voor dat iedereen, de crew, artiesten en bezoekers, eten krijgt. "We gaan een mobiele keuken inrichten op de camping. Daaruit wordt de crew voorzien van eten, de artiesten ook. Verderop het terrein hebben we nog een tent waar we de gasten ook van een hap kunnen voorzien."

De cateraar is inmiddels al aan het werk. "Alles is al onderweg naar het eiland, dat kan niet stilstaan. Als er mensen komen, dan moeten de magen wel gevuld worden. Anders kan er ook niet gewerkt worden."

Leven van toeristen

Cupido baalt van de gang van zaken. "Ik lees ingezonden brieven in de krant van mensen die ondernemers op het eiland betitelen als 'rupsje nooitgenoeg'. Dat steekt mij ook, want we werken hier met z'n allen heel hard aan een mooi toeristisch product. 99% van Terschelling leeft van de toeristen. Je moet het respecteren als mensen hun schouders ergens onder zetten om het op een hoger niveau te tillen."

En het argument van de tegenstanders dan? Zij vinden dat het festival niet kan worden gehouden in een stiltegebied. "Als je goed kijkt, is dit bestemd als recreatiegebied", zegt Cupido. "Dit is een kunstmatig aangelegd meertje, ooit gebaggerd om de dijk op te hogen. Daarom kunnen we hier mooi gebruik van maken als toeristisch gebied. Uit het natuurgebied blijven we juist weg, omdat we hier kunnen recreëren. De echte natuurgebieden worden daarmee gespaard."

(advertinsje)
(advertinsje)