Jenny Douwes: "Burgemeester heeft kinderen bij intocht in Dokkum bewust in gevaar gebracht"

05 sep 2019 - 13:49

Burgemeester Waanders heeft in haar functie als burgemeester van Dongeradeel de kinderen in Dokkum bij de nationale intocht van Sinterklaas in 2017 bewust in gevaar gebracht. Dat zei Jenny Douwes, woordvoerder van de 'blokkeerfriezen' woensdagavond in de eerste aflevering van het nieuwe seizoen IepenUP Live.

Waanders was niet goed geïnformeerd over het werkelijke doel van de actievoerders van Kick Out Zwarte Piet en was naïef toen ze een demonstratie tegen Zwarte Piet goedkeurde. Bovendien stuurde de burgemeester bewust verkeerde informatie naar buiten, die alle partijen in verwarring bracht.

Nog steeds achter blokkade

Douwes staat eind deze maand in hoger beroep opnieuw voor de rechter. Ze staat nog steeds achter de blokkade omdat daarmee de kinderen en het kinderfeest, dat de intocht van Sinterklaas zou moeten zijn, beschermd werd. Daarom accepteert ze de opgelegde werkstraf van 240 uur ook niet.

Foto: Omrop Fryslân, Lars Hoekstra

Volgens haar hebben de demonstranten tegen Zwarte Piet nu bewust de aanval geopend op de Friese nationaliteit en identiteit. "Dat kunnen en moeten we niet accepteren en daarom moeten wij de mond nu opentrekken", zo zei Jenny Douwes tegen presentator Amarins Geveke.

Volgende week

Volgende week is IepenUP Live er weer met een heel spectaculaire theatervoorstelling. In samenwerking met Oerol presenteren de Stichting Nieuwe Helden, Arsenaal en het Zuidelijk Toneel de voorstelling 'In search of Democracy 3.0'.

IepenUP Live is vanaf woensdag 4 september alle woensdagen om 20.00 uur in het café van poppodium Neushoorn en is live online te volgen via Omropfryslan.nl, de Omrop-app en de Facebookpagina's van IepenUP Live en Omrop Fryslân.

(Advertentie)
(Advertentie)