Jubileum voor tropische kassen Beetsterzwaag, maar onzekerheid over toekomst

04 sep 2019 - 17:04

De tropische kassen in Beetsterzwaag bestaan 150 jaar. De kassen zijn historisch erfgoed. Vroeger was het een grote tuin voor de elite van Beetsterzwaag, maar tegenwoordig is het een openbare tuin, die vaak de deuren open heeft voor diverse bezoekers. De verjaardag van de kas wordt gevierd op 14 en 15 september.

Doordat het vocht en de warmte het hout in de tropische kas hebben aangetast, zijn er grote zorgen over de toekomst van de kas. Er is geld nodig voor een grote renovatie. Zo willen ze graag een nieuw dag hebben voor de kas en ander glas. Alleen dan kan het historisch erfgoed goed blijven,

"Kas leeg"

"Zonder geld is de kas op een gegeven moment leeg", zegt Alice van Binsbergen van de Tropische Kassen. Het geld moet onder meer worden verdiend met de verkoop van bloembollen en marmelade van de sinaasappels.

Foto: Timo Jepkema, Omrop Fryslân

Jonkheer Jan Anne Lycklama à Nijeholt was in 1835 eigenaar van de plek die mensen nu kennen als het Lycklamahuis. Aan de voor- en achterkant werd een tuin aangelegd.

Achter in de tuin van het Lycklamahuis staat het historische kassencomplex. Daar zijn de tropische kas met een grote verzameling tropische planten te zien. Zo staat er onder meer een bananenplant. Buiten staan veel bloementuinranden.

Foto: Timo Jepkema, Omrop Fryslân
(advertinsje)
(advertinsje)