Het aantal kappers in Fryslân groeit, en snel ook

Het aantal kapperszaken in Fryslân groeit snel. In de gemeenten Ameland, Achtkarspelen en Dantumadiel zijn in de afgelopen vijf jaar dertig procent meer kappers gekomen. Dat blijkt uit cijfers van de Kamer van Koophandel, die Omrop Fryslân heeft opgevraagd.
© Omrop Fryslân
In de rest van de gemeente ligt de groei van het aantal kappers lager: tussen de tien en twintig procent. Dat betekent niet dat die kappers geen last hebben van de gevolgen. Een concurrentiestrijd voor klanten, medewerkers aan het werk houden en de prijs van een knipbeurt: de hedendaagse kapper heeft het zwaar.

Aantal kappers gegroeid

In bijna alle Friese gemeenten is het aantal kappers gegroeid, zoals in onderstaande grafiek te zien is. Voornamelijk in Leeuwarden groeit het aantal zaken hard, met 29 zaken in de laatste vijf jaar. Op de eilanden wordt de groei het minst vernomen: op Terschelling en Schiermonnikoog neemt het aantal zaken af, maar op Ameland groeide het aanbond van kappers met drie.
Kanttekening by de grafyk. Guon Fryske gemeente binne fusearre yn 2019 en bestiene in 2014 noch net, wêrtroch dizze noch net op de kaart stean. Omrop Fryslân hat begjin 2019 oanhâlden, om it oersichtlik te hâlden. © Omrop Fryslân
De groei van het aantal kappers is vooral te verklaren aan het feit dat er geen diploma nodig is om het vak uit te oefenen. "Ik kan je bij deze feliciteren, jij bent ook gewoon kapper", zegt Harrie Jager van de Algemene Nederlandse Kappers Organisatie. "Sinds 2001 hoef je geen diploma meer te hebben om jezelf kapper te noemen. Toen waren er ook nog eens twee diploma's nodig om een eigen zaak te beginnen. Deze regels zijn weggevallen door nieuwe beleidsvoering."

Eigen zaak

De ANKO maakt zich zorgen over het feit dat het aantal kappers groeit, maar weet ook dat iedereen het recht heeft een eigen zaak te beginnen. "Iedereen mag gewoon een eigen zaak beginnen, maar er moet geen overschot aan zaken komen. Dat zorgt voor een strijd om klanten en personeel en is zodoende niet wenselijk voor de branche. Dat overschot komt nu zo langzamerhand wel in zicht."
Ik kan je bij deze feliciteren, jij bent ook gewoon kapper. Je hebt geen diploma nodig.
Harrie Jager, Algemene Nederlandse Kappers Organisatie
Maar de groei zit niet alleen in de gerenommeerde zaken met personeel. Ook het aantal thuiskappers in Fryslân groeit rap. Omdat veel kappers eigen vaste klanten hebben en niet geregistreerd staan, is het moeilijk om hier een goed beeld van te krijgen,
"Maar we kennen allemaal de kapper die een klein zaakje in de garage heeft of bij mensen thuis op bezoek gaat", vertelt Jager. "Deze zijn actief in kleinere kringen, maar hebben een grote invloed op de rest van de branche. Ze nemen klanten mee en kunnen voor lagere prijzen knippen, want ze hebben geen huur of personeel."
© Omrop Fryslân, Willem Vermeltfoort
Nynke Bruinsma heeft een eigen zaak in Dronryp. Zij deelt de zorgen van de ANKO, maar vindt ook dat iedereen het recht heeft een eigen zaak te beginnen. "Of het oneerlijke concurrentie voor de grote zaten is, weet ik niet. Ik vind ook dat je een eigen zaak mag openen."
Dan gaat dit mooie ambacht ook verloren, en dat wil niemand.
Nynke Bruinsma uit Dronryp
Ondanks het feit dat ze een eigen zaak is begonnen, begrijpt ze de problemen in de branche ook. "Ik vind dat er controle moet zijn, want iedereen kan nu zomaar met een schaar de straat op lopen en beginnen met knippen. Dat gaat mij ook te ver, want dan gaat dit mooie ambacht ook verloren. En dat wil niemand."
© Omrop Fryslân, Willem Vermeltfoort
Nynke merkt ook dat het aantal zaken groeit. "Maar dat is eigenlijk niet zo vreemd, want het is een goed recht om te beginnen", zo vertelt ze. "Maar je hebt bijvoorbeeld ook kappers die graag voor een ander willen werken, maar dit niet kunnen omdat er te weinig werk is. Dan begin je een eigen zaak, want je moet toch geld op de plank hebben."