Miljoenentekort bij de gemeente Súdwest-Fryslân

De gemeente Súdwest-Fryslân houdt rekening met een tekort dat dit jaar nog kan oplopen tot tien miljoen euro. Een van de reden is dat de gemeente steeds meer geld kwijt is aan jeugdzorg. Dat is een structureel probleem, dus de komende jaren moet er worden bezuinigd. Er zijn stevige maatregelen nodig om het tekort weg te werken, zo schrijft de gemeente in een verklaring.
© Pexels.com
De tekorten worden dit jaar aangevuld uit de algemene reserves. Verder worden een aantal werkzaamheden doorgeschoven naar volgend jaar. Maar het kan niet zo doorgaan, zegt wethouder Offinga. Daarom zijn er voor het jaar 2020 en daarna stevige maatregelen noodzakelijk. Dat kan vertraging tot schrappen van projecten zijn.

Lagere Rijksbijdrage

Wat ook voor tekorten in de gemeente zorgt, is dat Súdwest-Fryslân een lagere Rijksbijdrage uit het gemeentefonds ontvangt. Er zijn meer gemeenten die daar last van hebben en er is ook al tegen geprotesteerd. Meerdere signalen daarover zijn richting Rijksoverheid gegaan, zegt Offinga. Hij hoopt dat er over twee weken bij de behandeling van de Miljoenennota beter nieuws komt voor de gemeenten.
Wethouder Maarten Offinga: "We zagen het al aankomen"