Ook in Fryslân veiligheidsrisico's met op afstand bedienbare bruggen

Ook in Fryslân zijn veiligheidsrisico's met op afstand bedienbare bruggen. Dat blijkt uit een rapport dat de Onderzoeksraad voor Veiligheid woensdagochtend heeft gepubliceerd. Volgens het rapport doet de overheid niet genoeg om ongelukken met op afstand bedienbare bruggen te voorkomen.
De nije brêge by Burgum wurdt op ôfstân betsjinne. © Rykswettersteat
Het is volgens het rapport een nationaal probleem. Specifiek voor Fryslân handelt het rapport over risico's wat de ict betreft. Volgens het rapport zijn de systemen in onze provincie 'hackgevoelig'. De provincie stelt echter dat het gaat om een systeem dat nooit is ingevoerd, juist vanwege die gevoeligheden. Het rapport was de aanleiding om het systeem niet in te voeren. Remco Wahle, hoofd bruggen en sluizen van de provincie, zegt dat het toen ging om een bedieningssysteem van het Rijk voor de bruggen over het Prinses Margrietkanaal.
Ook in Fryslân zijn op afstand bedienbare bruggen de laatste jaren een trend. Op diverse plaatsen worden de bruggen vervangen en dan verdwijnt de brugwachter. De bruggen worden dan op afstand bediend, bijvoorbeeld vanuit de centrale in Leeuwarden.

Ongelukken

Maar zonder ogen op de plaats van de brug zelf is het soms moeilijk een goede inschatting te maken. Het rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid komt naar aanleiding van een ongeluk vorig jaar op de Prins Bernhardbrug in Zaandam. Daarbij raakten twee mensen zwaargewond. Een paar jaar daarvoor overleed een 57-jarige vrouw bij een vergelijkbaar ongeluk, ook in Zaandam.
Verslaggever Hayo Bootsma over het rapport