Opening academisch jaar begint met processie naar Grote Kerk in Leeuwarden

Een bijzonder tafereel speelde zich dinsdagmiddag in het centrum van Leeuwarden af. Voorafgaand aan de opening van het academisch jaar liepen wetenschappers in traditionele kledij in optocht door het centrum naar de Grote Kerk. Daar werden de aanwezigen onder andere in het Engels verwelkomt. Meer dan de helft van de Leeuwarder studenten komt uit het buitenland. Zeven procent komt van buiten de Europese Unie.
Opening academisch jaar

Processie alleen in universiteitssteden

"Voor ons is dit ook iets bijzonders, want we doen dit alleen maar in universiteitssteden. Dat betekent dat Leeuwarden nu dus ook een universiteitsstad is", zegt decaan Andrej Zwitter.
Iepening akademysk jier yn Ljouwert 2019 © Omrop Fryslân, Willem de Vries
De universiteit van Groningen moet een universiteit voor het noorden worden, dus naast Groningen en Fryslân moet volgens de decaan ook provincie Drenthe, Duitsland en misschien zelfs zuidelijk Scandinavië erbij worden betrokken. De decaan woont zelf inmiddels ook in Leeuwarden.
Zwitter zegt dat ze geen universiteit willen zijn, die alleen maar in de ivoren toren zit. Er wordt nu al met andere hogescholen samengewerkt en ze willen de contacten met de maatschappij steeds verder uitbreiden. "Werken aan duurzame oplossingen voor wereldwijde problemen."
Verslaggever Willem de Vries is bij de opening van het academisch jaar

Universiteit van Franeker

De sluiting van de universiteit van Franeker heeft een groot gat in het hart van de regio achtergelaten, zegt Zwitter. Die traditie willen ze opnieuw oppakken en voortzetten. De regio heeft als het op kennis aankomt zoveel te bieden. Die kennis willen ze bundelen en weer verder uitbouwen, zegt de decaan.
In vergelijking met vorig jaar zijn er veel meer nieuwe studenten. De exacte cijfers worden 1 oktober bekend. Zwitter: "Er lopen nu al flink veel studenten rond."
Willem de Vries vroeg studente Ellis uit Leeuwarden wat zij van de opening vindt

Open dagen

Vanaf 31 oktober is er drie dagen lang een openingsviering van het vernieuwde Beursgebouw, waar Campys Friesland in is gevestigd. Iedereen is welkom. Op 2 november is er een science festival. Belangstellenden kunnen daar kennismaken met de wetenschappers.
Hoogste 'baas' van de RUG, Jouke de Vries, is als inwoner van Dearsum blij met de 'Fryske universiteit'
Iepening akademysk jier begjint mei prosesje nei Grutte Tsjerke yn Ljouwert