Fries haalt grote dino's naar Nederland

02 sep 2019 - 12:49

Trix is nog altijd het hoogtepunt in zijn carrière.De inmiddels beroemde Tyrannosaurus Rex staat na een tournee door Europa weer te pronken op zijn thuisbasis Naturalis in Leiden. Het is aan de oud-Sneeker Anne Schulp te danken dat het oude skelet van miljoenen jaren oud een plekje heeft gekregen in Nederland. En er komen binnenkort nog veel meer bijzondere skeletten bij.

Fries hellet grutte dino's nei Nederlân ta

Het uitpakken van een dinosaurusbot is een secuur werkje. Bijna even secuur als het opgraven en inpakken. Een van de medewerkers van Naturalis zit in het Livescience Lab van Naturalis achter de computer, met om hem heen allemaal botten van de Triceratops. Links van hem ligt een voet en aan de andere kant een onderdeel van een kaak. Alle botten zaten in aluminiumfolie. Om de folie heen zat een beschermende laag gips. Zo zijn alle botten vanuit Amerika naar Leiden gekomen.

Ook kleine exemplaren

De botten zijn van in totaal vijf complete Triceratopsen. Een bijzondere vondst, zo zegt Anne Schulp, die de botten even in handen neemt. "Het bijzondere is vooral dat er ook een aantal kleintjes bij zitten. Exemplaren die nog niet volwassen waren. En dat is heel fijn, want dat betekent dat we eindelijk kunnen gaan onderzoek hoe die beesten zoveel miljoenen jaren geleden nu precies groeiden en ontwikkelden."

Foto: Omrop Fryslân, Wytse Vellinga

Schulp is weer even terug in Nederland na nieuwe opgravingen in Wyoming in de Verenigde Staten. Momenteel is een team van Naturalis daar bezig met de opgraving van een aantal langnek-dinosaurussen, gigantische planteneters. Naast het team van Schulp zijn daar ook deskundigen uit Engeland en Amerika zelf bezig de botjes een voor een uit de grond te halen.

Dino naar Naturalis

Meehelpen bij het opgraven van zo'n dinosaurus betekent niet automatisch dat je hem ook kunt meenemen naar het eigen museum. "Dat is altijd een spel van wie de eerste rechten heeft. Maar met deze langnek-dino's komt het wel goed. Er liggen er zoveel bij elkaar dat het zeker is dat ook Naturalis er eentje kan krijgen", zo zegt Schulp.

Foto: Omrop Fryslân, Wytse Vellinga

Het was een jongensdroom van Schulp, toen hij opgroeide in Sneek. Op vakantie was hij altijd al bezig met het zoeken van fossielen, maar dino's vinden, dat zat er echt niet in. Al helemaal niet in Fryslân. "In de tijd van de dinosauriërs was het hier zee, dus een Triceratops of Tyrannosaurus zul je hier zeker niet vinden."

Ook de kans op het vinden van een dinosaurus uit zee is klein, zo zegt Schulp. "Als je wel wat vindt, dan moet je ongelooflijk diep graven. Er zitten misschien wel dinosaurusskeletten in de grond, maar die opgraven kost heel veel geld en tijd."

Anne Schulp in gesprek met verslaggever Wytse Vellinga

Foto: Omrop Fryslân, Wytse Vellinga
Foto: Omrop Fryslân, Wytse Vellinga
(Advertentie)
(Advertentie)